Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Kutjevu se 3. lipnja održava Festival graševine, koji će jednim dijelom biti posvećen uspomeni na velikog Branka Mihalja

kutjevo-festival-grasevine

Graševina Croatica i Udruga kutjevačkih vinara i ove godine organiziraju veliki nacionalni Festival graševine. Festival graševIne održat će se 3. lipnja u monumentalnom dvorcu Kutjevo od 10 do 20 sati. U petak 2. lipnja i subotu 3. lipnja u restoranu Vinarije Galić priredit će se gala večere sa sudionike festivala i njihove goste. Kod Galića će kuhati Melkior Bašić.

Ovogodšnji Festival jednim će dijelom biti posvećen uspomeni na Branka Mihalja, velikana kutjevačke graševine. Podsjetimo, Branko Mihalj umro je ovog proljeća u 72. godini života. Jedna od radionica Festivala graševine zove se, stoga, Kako je nastalo Mačovo brdo.

Mačovo brdo najpoznatija je graševina Branka Mihalja, i jedna od najboljih hrvatskih graševina uopće; Mačovo brdo nazvano je po istoimenom vinogradu pokraj Mihaljeve vikendice iznad Kutjeva. Radionicu o Mačovu brdu, botritiziranoj ali posve suhoj graševini, vodit će Mario Meštrović, ugledni zagrebački sommelier i Decanterov sudac.

Sommelier Darko Lugarić, renomirani specijalist za hrvatska vina, vodit će radionicu na kojoj će se predstaviti sedam najboljih vina s dosadašnjih ocjenjivanja na Festivalu graševine, dok će profesor Josip Mesić znanstveno analizirati sličnosti i i razlike među graševinama iz Slavonije i iz Podunavlja. Radionice će se održavati između 10 i 17 sati.

Graševina je uvjerljivo najraširenija hrvatska bijela sorta. Pregršt zlatnih i nekoliko platinastih medalja na velikim svjetskim natjecanjima pokazuju golemi potencijal graševine za proizvodnju međunarodno relevantnih vrhunskih vina. Kutjevački Festival graševine najvažnija je nacionalna smotra graševina, pa samim tim i jedna od najvažnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj. Budući da je Kutjevo udaljeno jedva dva sata lagane vožnje od Zagreba, bilo bi pametno, poučno i zabavno iduću subotu posjetiti Festival graševine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.