Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Astarea u Brtonigli vrlo je starinski restoran, u dobrom smislu.  Škampi su im perfektni 

astarea-pasta-skampi

Astarea iz Brtonigle je gotovo kao i sve istarske konobe u ovo doba godine vrlo popularna i doslovno prepuna. Svi vanjski stolovi su krcati, a i neko poveće društvo je slavilo krstitke ili krizmu.

Uza sve to, kao i naše kašnjenje od skoro sat vremena (naravno, nazvali smo restoran i objasnili situaciju) zbog radova i zatvaranja cesta prema Istri, servis nije djelovao uzrujano, dapače, sve je teklo vrlo glatko. Odjednom se stvorio stol na terasi koji smo htjeli.

Hrana je izlazila bez zastoja, a konobar i vlasnik u cijeloj su toj atmosferi djelovali smireno i srdačno. Astarea nema pisanog jelovnika, vlasnik sjedne za stol i malo popriča s vama pa se dogovorite oko jela. Što je pristup ugostiteljstvu koji ćete ili mrziti ili voljeti.

Ručak smo odlučili posvetiti kvarnerskim škampima za koje je vlasnik rekao kako su najsvježiji. Astareini škampi su fenomenalni. Poveći slatkasti škampi definitivno bi se mogli pronaći i na listama puno skupljih restorana od Astaree.

Predjelo je sadržavalo sirove nimalo tretirane repove škampa koji se na svu sreću nisu još micali po tanjuru. Škampe po želji polijete maslinovim uljem, (koje bi moglo biti karakternije), i limunom.

Fascinirani ljepotom i svježinom ove vrijedne namirnice odlučili smo da glavno jelo bude buzara, a u međuslijedu smo narucili pečene kapesante. Divne školjke došle su sa starinskim umakom maslinovog ulja, konjaka i češnjaka koji, pohvalno, nije preuzeo cijelo jelo.

Za glavno jelo je došla buzara s ogromnom količinom škampa. Tehnički vrlo dobra buzara, s tek blagim ljutkastim notama, dobila bi čistu peticu, da je tjestenina u njoj, bavette, bila svježa i domaća. Astarea očito zna s paštom, jer smo dobili nevjerojatno precizno skuhanu al dente paštu, ali kupovnu što narušava starinski ugođaj restorana.

Nadalje, nekoliko ogromnih i tek nekoliko manjih škampa nije bilo prekuhano što opet govori da u Astarei znaju kuhati. Zaista je ugodno kad je restoran prepun gostiju, neke od njih su morali i odbiti, a servis i kuhinja izbacuju precizno kuhana jela bez većih problema.

Da bi ugođaj bio još bolji Astarea bi trebala raditi i svoj kruh. Svakako je pohvalno što se Astarea trudi imati sve svježe sastojke i da s njima zna raditi na jednoj bazičnoj starinskoj razini. Astarea bi trebala imati i tiskanu vinsku listu, a ovako se i to dogovara s vlasnikom ili konobarom, ili sami morate gledati hladnjake i pokušati odlučiti što biste htjeli piti.

Mi smo se odlučili za Astareine susjede, Veraldu i njezinu svježu malvaziju koja je vrhunska. Koliko smo uspjeli skužiti Astarea ima sasvim korektnu vinsku listu.

Sigurni smo kako je velika gužva u Astarei i rezultat sasvim solidnih cijena. Ručak s ogromnom količinom škampa i jednom buteljom vina platili smo 140 eura za dvoje, što s obzirom na korištenje vrhunskih sastojaka nije veliki novac. 

KONOBA ASTAREA

Ulica Ronko 6, Brtonigla

HRANA -4 VINA +3  AMBIJENT +3  SERVIS -4 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.