Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pulska Boccaporta podsjeća na samoborski Gabrek: porcija tune prevelika je i za izgladnjelog tuljana

boccaporta-g

U subotu navečer veliko parkiralište ispred pulskog restorana Boccaporta bilo je prepuno kao što je, recimo, već desetak godina prepun parking ispred Bateline. U restoranu i na terasi gotovo da nije bilo slobodnog stola, što znači da je u Boccaporti u subotu navečer jelo barem stotinjak ljudi, koji su se doimali izvrsno raspoloženi.

Atmosferu je podizao glazbeni duet: dama s velikom crvenom harmonikom i gospodin s gitarom, čiji se repertoar kreće od klasika pop jazza, do prilično strastveno odsviranog rhythm and bluesa. No, glazbenici sigurno nisu glavni razlog Boccaportine popularnosti. Glavni razlog Boccaportina uspjeha jesu ogromne, baš gigantske porcije.

U hrvatskom je ugostiteljstvu Samobor pouzdani kriterij za gargantuovske količine hrane. Gabrek i Špilja već se desetljećima nadmeću tko će izdašnije nahraniti svoje goste. U Istri, sve do večere u Boccaporti, nikad nismo vidjeli količine hrane dostojne samoborskih mjerila.

Predjelo od srdela sadrži petnaestak srdela pripremljenih na tri načina. Srdele na savor bile su odlične, ali tko bi, pobogu, ze predjelo mogao pojesti petnaestak srdela? Veoma dobra riblja juha ne servira se u tanjuru nego u zdjeli srednje veličine. Porcije školjki su normalne, a najveći je količinski eksces/spektakl steak od tune. Porcija Boccaportina steaka od tune prevelika je i za ozbiljno gladnog tuljana, tako da smo više od pola morali ostaviti.

I mesna su jela jednako obilna; naš dragi rovinjski prijatelj pričao nam je kako je prije dvadesetak dana doma odnio dosta teletine ispod peke, jer u restoranu nije mogao sve pojesti. A protvani sa zapečenim brudetom, kućnim specijalitetom, doslovno zauzimaju pola stola za četvero. Deserti, posebno među gostima vrlo popularna Fantazija koja se poslužuje na velikim ovalima, ne zaostaju u veličini.

Boccaporta je ekscentrično uspješna ugostiteljska operacija, s masom lojalnih i sretnih gostiju. Vlasnik, koji točno zna što radi i zašto to radi, sad razmišlja o otvaranju novog ali sasvim drukčijeg restorana. Radilo bi se o restoranu kreativne lokalne kuhinje, s tridesetak mjesta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.