Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marko Fakin u četvrtak je prvi put nastupio u Zagrebu

fakin-1

Marko Fakin, najnagrađivaniji hrvatski vinar mlađe generacije, prilično je velikodušan čovjek. Goste za velikim stolom na gornjoj etaži zagrebačkog restorana Atlanta Bocca Marai, gdje se u četvrtak održavala Fakinova vinska večera, čekale su drvene kutije s buteljom Mišela. Mišel, posebno izdanje terana iz kasne berbe, najrjeđe je i uvjerljivo najskuplje Fakinovo vino.

fakin-vecera

Butelja Mišela trenutno košta malo više od sto eura.  Na vinskim se večerama gostima najčešće poklanja bazno vino, eventualno boca iz srednje linije, ali baš nikad do Fakinove večere nismo vidjeli da je bilo koji vinar dijelio butelje od stotinjak eura.

Marko i Bety Fakin

Marko Fakin iz Motovuna u četvrtak je prvi put gostovao u Zagrebu. Večeru je pripremio Mate Sučić, chef konobe Campanelo iz Milović Zagore, pa je gospodin Fakin kazao kako ova večera povezuje Istru, Zagreb i i Dalmaciju. Fakin je tijekom večere predstavio nekoliko svojih standardnih, ali i par teže dostupnih vina, poput izvrsne Malvazije iz 2018. koja je tek sad dostigla vrhunac.

Nama se ipak najviše svidjela La Prima, jedna od konstantno najboljih odležanih malvazija na tržištu, koja dolazi iz vrlo kasne berbe. Točio se, naravno, i teran Il Primo, koji je ovih dana dobio 95 bodova u američkom Wine Enthusiastu.

Chef Sučić osobito se, pak, istaknuo slasnim i moćnim raviolima s janjetinom. Zanimljivo je da je između drugog i trećeg slijeda organiziran vinski kviz s petnaestak pitanja. Kviz je vodio lovac iz Potjere Dejan Kotiga, Fakinov školski prijatelj i vjenčani kum. Prvo zagrebačko gostovanje jedne od najuspješnijih istarskih vinarija organizirala je vinoteka Wine & Friends u vlasništvu distributera vina i jakih pića Lu Ma Ekskluziv.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.