Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li ikad čuli za tigraste škampe? Mi nismo dok nismo vidjeli meni Asuke novog japanskog turističkog restorana na Dolcu

asuka

Na fotografskom jelovniku Asuke, japanskog restorana nedavno otvorenog na Dolcu, najmanje se četiri puta spominju tigrasti škampi: tu su nigiri s tigrastim škampima, tempura od tigrastih škampa, rolice s tigrastim škampima. Što su, pobogu, tigrasti škampi?

Tigrasti škampi su drastično netočan prijevod za vodenu životinju koja se zove black tiger shrimp, asian shrimp, giant tiger shrimp ili tiger prawn. Tiger shrimp ili tiger prawn je kozica. Kozica jest rak, ali definitivno nije škamp. Što vlasnici Asuke očigledno ne znaju. Jer u slučaju tigrastih škampa ne radi se o tipfeleru, nego o pogreški koja se uporno ponavlja kroz cijeli jelovnik.

E sada, ako vlasnik restorana ne zna da škamp nije kozica nego je izmislio frankensteinskog raka koji se zove tigrasti škamp, ako, dakle, vlasnik restorana ne zna što prodaje, postoji osnovana sumnja u kompetentnost najnovijeg zagrebačkog japanskog restorana.

Asuka se nalazi iznad Dolca, preko puta Sala. Jelovnik se svodi na tipičan turistički japanski fusion, bez vrhunskih sastojaka poput masne tune, hamachija ili ježinca. Cijene su široko prihvatljive, uređenje korektno, a preslatki pas s Asukina videa na Instagramu zasad je najprivlačniji argument novog zagrebačkog Japanca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.