Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Belizar Miloš zatvorio je Agavu, uvjerljivo najbolji restoran u Tkalčićevoj. Miloš sad kuha u murterskom Fabru

Agava je bila uvjerljivo najbolji restoran koji je u 21. stoljeću radio u Tkalčićevoj ulici. Belizar Miloš, chef iz Esplanadine škole, od Agave je napravio vrhunski gastronomski bistro, s hranom koja se katkad mogla uspoređivati s ozbiljnim fine diningom.

agava-ulaz

Agava je otvorena prije skoro dvadeset godina. Prvih desetak godina Agava je funkcionirala kao restoran koji je veoma precizno pripremao tradicijska hrvatska jela: Miloševa pašticada redovito je bila najbolja u Zagrebu. Zatim je, negdje 2016. ili 2017. godine chef Miloš krenuo prema višoj gastronomiji. Kuhao je blizu briljantnom: njegov rižoto s paškim sirom i kruškama i salata od rakovica sa šparogama iskreno su nas impresionirali. Agava je dosegla kreativni vrhunac negdje 2019. godine. U ono je vrijeme Miloše uredio i najljepšu terasu u Tkalčićevoj, s atraktivnim pogledima na glavnu zagrebačku turističku ulicu.

agava-botarga

Međutim, početkom 2020. Agavu je napustio Darko Lugarić, ugledni sommelier, i Milošev dugogodišnji poslovni partner, koji je bio i Agavin suvlasnik. A zatim je došla korona. Belizar Miloš borio se protiv pandemije dostavom i jednostavnim menijima, koji su uključivali pastu i pizzu, opet vrhunske kvalitete. No, nije pomoglo.

Miloš se pokušao vratiti poslije pandemije. Ali, Tkalčićeva se prepunila jeftinim restoranima s krajnje neambicioznom hranom. “Naše okruženje postalo je jeftino i nekvalitetno. a mi smo postali nekonkurentni kad je riječ o cijenama u Tkalčićevoj,” rekao nam je danas Belizar Miloš. Naposljetku, vlasnik prostora u kojem se nalazila Agava odlučio je Milošu podići rentu, pa renomirani chef nije imao nikakvog izbora osim da trajno zatvori Agavu. Belizar Miloš sada kuha u murterskom restoranu Fabro. Nada se da će najesen ponovo otvoriti restoran u Zagrebu. Agava , jedini gastronomski restoran u Tkalčićevoj, značajno će nedostajati zagrebačkoj restoranskoj pozornici.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.