Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Svi su poludjeli za okusom pistacija. Probali smo kako pistacije funkcioniraju u najprodavanijim formatima

pistacije-g

Kao što ste sigurno primijetili, pistacije su trenutno najpopularniji sastojak slatkiša. I ne samo slatkiša. Dok hodamo među policama trgovina čini nam se da se trenutno sve, od sladoleda do bombona, od grickalica do suhomesnatih proizvoda, vrti oko okusa pistacija.

Opsesija je globalna i toliko žestoka da je američka kuća  D.S. & Durga izbacila i parfem s mirisom pistacija. Ono što je 90-tih bila vanilija, danas su pistacije. Problem je, međutim, u tome što pistacije danas žele jesti baš svi, a onih najboljih poput pistacija iz Brontea ili Irana nema dovoljno i skupe su, oko pedesetak eura za kilogram.

S druge strane, Kalifornija i Španjolska naglo dižu proizvodnju, pa se očekuje da će za pet godina potražnja za pistacijama moći biti zadovoljena, što znači da će biti više kvalitetnijih verzija slatkiša s pistacijama u širokoj prodaji.

Popularnost pistacija nije samo u njihovoj lijepoj zelenoj boji. Glavni razlog je okus ovog nevjerojatnog oraščića, jedan od rijetkih koji jednako dobro funkcionira u slatkim i slanim varijantama, a najbolje negdje između. Pržene pistacije fantastične su u svemu od sladoleda do mortadele, sušene pistacije naći ćete u svemu od kolača do kave i koktela. Okus pistacija suzdržan je i profinjeniji od svih ostalih orašastih plodova. Sve u što stavite pistacije izgleda ozbiljnije i kvalitetnije. Ovih dana probali smo nekoliko formata jako popularnih slatkiša s pistacijama. Namjerno ih nismo birali po brendovima ni kategoriji cijene, nego baš po najprodavanijim oblicima: kroasane, punjene čokolade, kreme. Zanimalo nas je kako pistacije funkcioniraju u nešto masovnijim oblicima i kako ih različiti brendovi koriste u cijelom rasponu proizvoda. Proizvode smo odabrali u trgovini Deliiicije u Heinzelovoj ulici.  

Lindor čokolada s pistacijama

pistacije-cokolada

Lindor table standardno su odlične za masovne čokolade. Mliječne verzije znaju ponekad biti preslatke, ali čokolada je uvijek vrlo kvalitetna, fine svilene teksture, s dobrim snapom i pristojnim punjenjima. Lindor s pistacijama zaista odudara od svih drugih punjenih čokolada ovog brenda.

pistacije-lindor

Čokolada je bogata, u punjenju se jasno osjeti okus pistacija, a njihov tek lagano slankasti zeleni orašasti okus dobro se slaže s mliječnom čokoladom. 

Campo d’Oro Krema od pistacija

pistacije-krema

Uz kremu od pistacija Villa Reale, ovo je jedan od najboljih proizvoda od pistacija koji se uopće mogu kupiti u Hrvatskoj. Krema od pistacija talijanskog brenda Campo d’Oro je gourmet proizvod koji možete koristiti u najambicioznijim receptima ali i kao jednostavnu poslasticu, umak ili dip za kekse, čokolade ili dodatak malim zalogajima poput krekera sa svježim sirom, daskica i slično. Fantastičan sastav i okus, visoka koncentracija pistacija, 50 posto od čega 10,% posto sicilijanskih, perfektna tekstura i gustoća ove kreme dignut će apsolutno sve u što je dodate.

Chocolitaly Macaronsi s pistacijama

pistacije-macarons

Pistacije su stvorene za macaronse, klasični francuski slatkiš koji uvijek spaja tri teksture i dva okusa iste namirnice. S pistacijama možete napraviti koliko hoćete verzija macaronsa, od slatko-slanih preko intenzivnih slatkih s puno pistacija u kremi, do laganijih u kojima pistacije daju bogati okus i boju. Ovi macaronsi bi spadali u treću kategoriju, ali nažalost okus pistacija u njima prilično se izgubio u šećeru i masnoćama. Jedva se osjeti. 

Dal Colle Krosani s kremom od pistacija

pistacije-kroasani

Ovaj proizvod najviše nas je brinuo jer nismo fanovi mekanih industrijskih pakiranih kroasana. Kroasane koje smo probali, donekle izvlači iznenađujuće ukusna krema od pistacija s dodatkom kakaa, koja gotovo da ima teksturu marmelade i zaista je obilna, nije preslatka, čak na momente ima laganu slanost koja asocira na pržene pistacije. Za one koji vole slađe meke kroasane, zabavan doručak i slatkiš uz kavu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.