Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IN MEMORIAM Zadnja Graševina Branka Mihalja impresivan je spomenik najoriginalnijem slavonskom vinaru

branko-mihalj-grasevina

Branko Mihalj umro je 6. svibnja u 72 godini. Par tjedana ranije u trgovine je došla njegova nova Graševina, iz berbe 2021. koju smo prvi put kušali u studenom lanjske godine, na ručku u Mihaljevoj kušaonici iznad središta Kutjeva.

Danas smo u kvartovskom supermarketu vidjeli Mihaljevu Graševinu iz 2021. Odmah smo kupili par butelja, i zbog uspomene na najoriginalnijeg slavonskog vinara, kao i zato što nas je zanimalo kako se vino razvilo unatrag pola godine. Razvilo se veličanstveno.

mihalj-grasevina

Premda nije riječ o luksuznoj single vineyard graševini Mačovo brdo nego o standardnom vinu za devet eura, Mihaljeva Graševina iz 2021. doslovno je monumentalno vino. Ono ima visokih 14 posto alkohola, pršti aromama divljih krušaka, omiljenog Mihaljeva deskriptora za autentične graševine, dok je okus slastan, botritičan, medeno i voćno sladak, premda se radi o suhom vinu. Okus traje dulje od minute. 

Te 2021. godine Branko Mihalj brao je graševinu krajem studenog. Neki vrlo poznati kutjevački vinari krajem studenog počeli su marketirati i prodavati graševine iz 2021. I u tome je strateška razlika između Mihaljevog odnosa prema graševini i odnosa nekih velikih i malih vinarija prema graševini. O “detaljima” poput autohtonih kvasaca da ne govorimo. G

raševina iz 2021. impresivan je i užitan spomenik velikom, doslovno neponovljivom Branku Mihalju. Ne znamo je li to ujedno i zadnja Graševina pod imenom Mihalj, jer je pomalo nejasno tko će i hoće li bilo tko naslijediti velemajstora kutjevačke graševine. Ako je riječ o zadnjem vinu s autorskim potpisom Branka Mihalja, njegovu Graševinu iz 2021. trebalo bi kupovati na sanduke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.