Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKAV TJEDAN U zagrebačkom Landsky Baru 17. svibnja gostuje legendarni Dead End Paradise bar, a u splitski Bar sistema dolazi slavni Lucy’s Flower Shop

barovi

U dva izvrsna hrvatska bara, splitskom Bar Sistema i zagrebačkom Landsky baru, uskoro gostuju dva jedinstvena europska bara, koji spadaju među najbolje na svijetu. Dolaze stockholmski Lucy’s Flower Shop i Dead End Paradise iz Barcelone.

Lucy’s -Flower Shop je “onaj bar u koji se ulazi kroz cvjećarnicu” što ste možda koji put čuli ako imate prijatelje koji strastveno putuju i vole koktele. Jedan od najzanimljivijih speakeasyja u Europi, Lucy’s Flower Shop nazivaju “utjelovljenjem stockholmskog coola” i još mnogim komplimentima. Riječe je o visoko stiliziranom speakeasy baru u centru Stockholma sa samo 38 mjesta, koji je Prije dvije godine bili su 35. na listi World’s 50 Best Bars, lani su pali na 49. mjesto što ne znači da su oslabili u praksi. Lucy’s su 2019. otvorila trojica supertalenata, Ola Carlson i Alex Skärlén, s Hampusom Thunholmom.

Lucy’s se proslavio minimalizmom, opsesivnom pažnjom prema detaljima koja se nikad nije dala kopirati, uključujući to da su se sjetili raditi verzije svojih devet high-tech signature koktela poput Sichuan & Peach IPA-e za, recimo, ljude koji ne podnose laktozu ili razvijati bezalkoholne verzije. Koristili su baijiu, opake čilije i modernizirane starinske likere kad to još nije bio opći trend, reducirali broj sastojaka do nezamislivosti i pronašli točke ravnoteže i sklada koje su definirale novi, danas sve popularniji stil. koktela. U Splitu će 16. svibnja Lucy’s Flower Shop predstaviti barmeni Oscar Buhre i Jakob Sandersjoo.  

Dead End Paradise, koji 17. svibnja gostuje u Landsky baru u Zagrebu, trenutno je 80. na World’s 50 Best Bars. Čiji ga ocjenjivači opisuju kao trijumf nastao iz tragedije. Svi se sjećamo kad je 2020 u bejrutskoj luci ekplodiralo cijelo skladište amonij nitrata. U eksploziji je poginulo 2018 ljudi a cijeli jedan dio Bejruta je sravnjen sa zemljom. Trojica bejrutskih barmena, Jad Ballout, Xin Lin i Andre Gerges, na ruševinama su se udružili odlučni da vrate život u barem jedan dio grada. U bivšoj taqueriji u istočnoj bejrutskoj čevrti Gemajze otvorili su Dead End Paradise i odlučili da će svaki dan raditi kao da nema sutra, što i nije bilo daleko od općeg raspoloženja u Bejrutu.

Iz užasa, anarhije i želje za životom nastao je tiki bar glasovite atmosfere, pun žarkih boja, barmenske karizme i eksplozivnih (ispričavamo se na izrazu) okusa koktela. Patent su kasnije uspješno prenijeli u Barcelonu koja se tri godine ranije nažalost i sama suočila sa sličnim sentimentom nakon strašnog terorističkog napada na Rambli. Ovakav kontekst, danas možda netipičan za barove i koktele (ali ne i povijesno) Dead End Paradise čini jedinstvenim brendom. Njihovu energiju i životnu filozofiju u Zagrebu će prenijeti osobno Jad Ballout, jedan od osnivača. Ako igdje vrijedi izići 16. i 17. svibnja u Splitu i Zagrebu, onda je to u Bar Sistema i Landsky.  Oba gostovanja organizirao je zagrebački distributer jakih pića Alca Zagreb/Alca Beverages, u suradnji s brendovima Teeling Whiskey, Hine Cognac i Tequila Arette.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.