Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

URBANISTIČKI ZLOČIN U PREMANTURI Jednom lijep istarski gradić sada je preizgrađen kao zagrebački Vrbik i Trešnjevka. Ili još gore 

premantura-g

Jučer nismo prepoznali Premanturu. Kad smo je zadnji put posjetili prije petnaestak godina, Premantura, na samom jugu Istre, bila je idličan gradić s dosta tipičnih starih kuća, nešto novijih atraktivnih vila i puno mediteranskog zelenila. Današnja je Premantura, nažalost, upravo morbidno preizgrađena.

Od središta mjesta prema Kamenjaku nižu se redovi urbanih vila za koje uglavnom nema urbanističkih preduvjeta. Neke od tih vila jesu lijepe, ali su prevelike za svojeokruženje. Druge novogradnje izrazito su ružne, poput jedne zelene kule s puno malih prozora koji gledaju u zidove susjedne kuće.

Zaista ne znamo kako je arhitekt te grozne zgrade dobio diplomu. Današnja je Premantura preizgrađena baš kao zagrebački Vrbik i pojedini dijelovi Trešnjevke. Ona definitivno nije moderna i održiva turistička destinacija. Na prvi je pogled jasno da se u Premanturi dogodio urbanističko graditeljski zločin, inače tipičan za srednju i južnu Dalmaciju. Ovdje se ne radi samo o našim dojmovima, nego i o činjenici da je još 2021. na području Premanture i Medulina registrirano više od 300 slučajeva bespravne gradnje. Današnja, zaista nelijepa Premantura, ogledni je primjer neumjerene, krajnje pohlepne apartmanizacije koja ugrožava istarski turizam .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.