Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka restoranska grupa ostala je bez nekoliko filipinskih konobara, koji su otišli u Dubrovnik na navodnu plaću od 1500 eura plus troškovi

konobar

Strane konobare, osobito Filipinci, u hrvatskim ugostiteljskim krugovina smatraju veoma pouzdanom radnom snagom. Lojalni su, marljivi, dobro govore engleski i nemaju pretjerane financijske zahtjeve. Što se ovih dana, čini se, počelo mijenjati. Jedna veća zagrebačka restoranska grupa upravo je ostala bez nekoliko filipinskih konobara, koji su odjednom odlučili otići u Dubrovnik.

Filipincu su svojim dojučerašnjim poslodavcina rekli da im u Dubrovniku nude 1500 eura neto mjesečno plus troškove stanovanja i hrane. Filipinci u Zagrebu tipično zarađuju oko tisuću eura mjesečno. Zagrebačka restoranska grupa, koja inače zapošljava dosta Filipinaca, sa svojim stranim radnicima potpisuje dvogodišnje ugovore. Da bi uopće došao do stranih konobara, poslodavac mora posredničkoj agenciji platiti 1600 eura po zaposleniku (ranije je posrednička provizija iznosila tisuću eura).

Poslodavac svom stranom radniku osigurava radnu dozvolu. Međutim, ako strani konobar želi otići na sezonu kao u ovom slučaju, poslodavac ga ne može spriječiti. Čini se, dakle, da ćemo nakon masovnog ljetnog rgzodusa hrvatskih konobara i kuhara na more, sada promatrati i nemilosrdnu borbu zagrebačkih i jadranskih restorana za filipinsku radnu snagu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.