Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LUKA ROSSI Samostalni nastup na ProWeinu bio je pun pogodak za Vinistru. Iduće godine dovest ćemo više vinarija i tražiti veći prostor

S Lukom Rossijem, predsjednikom Vinistre, najvažnije hrvatske vinske udruge i manifestacije, razgovarali smo o nizu Vinistrinih aktivnosti: od prvog samostalnog nastupa na ovogodišnjem ProWeinu, do predstojeće Vinistre u Poreču i promotivno iznimno važnog ocjenjivanja za Concours Mondial, koje se također održava u svibnju u Poreču. 

Kako biste ocijenili ovogodišnji nastup Vinistre na ProWeinu?

Odluka da se ove godine istarski vinari predstave samostalno na najvećem svjetskom sajmu u Düsseldorfu pun je pogodak za Vinistru. Halu smo dijelili s velikim vinskim zemljama poput Portugala i Mađarske, a na našem štandu predstavilo trinaest poznatih istarskih vinarija. Nismo očekivali tako veliko zanimanje vinskih profesionalaca za istarskim vinima, posebno za našim sortama malvazijom i teranom, ali i drugim sortama što je još jedna potvrda da se Istra pozicionirala kao prepoznata vinska regija.

Očekujete li veći odaziv istarskih vinara na sljedećem ProWeinu?

Nakon što smo probili led i kući se vratili s pozitivnim iskustvima i dobro odrađenim poslom, iduće godine očekujemo više vinara na Vinistrinom štandu. Paralelno ćemo od organizatora tražiti veće izlagačko mjesto. ProWein je najznačajniji vinski sajam u svijetu, mjesto susreta i promocije cjelokupne vinske industrije, ali i lansiranja novih vinskih trendova. Nastup na ovakvom sajmu nije samo sjajan način za promociju nego i stvar prestiža za svaku vinsku regiju.

Što je glavni cilj ovogodišnje Vinistre?

Privući što više ljubitelja vina, vinskih profesionalaca i turista u Poreč, promovirati istarska vina i destinaciju, potvrditi status vodeće hrvatske vinske regije. Bit će to sjajna uvertira u vinski svibanj u Istri. Vinistra je najstarija hrvatska izložba vina, iznimno važna za turističku predsezonu u Poreču i Istri, i jedno od najvažnijih mjesta na kojem se susreću ljubitelji vina, vinskih znalaca, partnera i istarskih vinara. To je vinska tradicija koja bi ove godine, da nije bilo korona krize, slavila tridesetu obljetnicu. Ove godine imamo i jednu novost, online prodaju karata za sve koji žele biti dio naše lijepe priče i izbjeći gužve prilikom ulaska na sajam. Naime, imat ćemo posebnu liniju za one koji su kupili karte online, i oni će ulaziti bez čekanja. 

Kako ste zadovoljni kvalitetom malvazija iz 2022?

Kad iza sebe imate vrlo zahtjevnu vinogradarsku godinu s izraženim sušnim razdobljem i odlična mlada vina iznimnog potencijala, tada imate mnogo utakmica u nogama, ispekli ste zanat i pravi ste majstori u podrumu. Upravo to pokazuju malvazije iz 2022, koje su već u ranoj fazi u veljači na tradicionalnom zagrebačkom En primeuru imale prepoznatljivu sortnu aromu, balans i lijepu svježinu.  

Kako ste zadovoljni kvalitetom crnih vina?

Međunarodna priznanja i nagrade potvrđuju iznimnu kvalitetu naših autohtonih terana. Istarski vinari sve više računa vode o mikrolokaciji, izvlače maksimum iz zemlje i pravi su znalci u podrumu, pa tako među našim teranima, posebno onim odležanima, kriju se su velika vina. To smo pokazali i ekskluzivnim događanjem Vintage by Vinistra krajem prošle godine u zagrebačkoj Esplanadi na kojem smo najavili eru modernih terana i otkrili ogroman potencijal ovog vina. Kad su internacionalne sorte u pitanju naši se vinari u posljednje vrijeme sve više predstavljaju i s odličnim crnim kupažama, među kojima se ističu one koje sadržavaju merlot i cabernet sauvignon, ali i one u koje je često ukomponiran i autohtoni teran. 

Kako biste prokomentirali rezultate ovogodišnjeg ocjenjivanja? Je li zlatnih medalja previše ili premalo?

Jako smo zadovoljni s brojem medalja ali i kvalitetom ocjenjivanja koja se podiže iz godine u godinu kako bi krajnji potrošači dobili što relevantniju sliku o vinu. Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih i alkoholnih pića u sklopu kojeg se održava i Svijet malvazija po uzoru na prestižna svjetska ocjenjivanja ima sve strože kriterije koji se pozitivno odražavaju na kvalitetu vina. Veseli činjenica da je sve više vinara koji šalju svoje uzorke, pa su tako ove godine pali novi rekordi u svim kategorijama. U Poreč je stiglo 700 uzoraka vina, što je 30 posto više nego prošle godine, od čega je bilo 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Imali smo i do sad najveći broj sudaca, njih 90 iz 17 zemalja, čak 20 više nego godinu ranije. Za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine imamo dvije nove kategorije – platinastu za minimalno osvojenih 95 bodova te Best in Show za najbolje ocijenjenu malvaziju. 

Što su strateški ciljevi Vinistre u nekoliko idućih godina?

Naša udruga danas funkcionira kao moderna organizacija s jasno zacrtanom strategijom i ciljevima, među kojima ističem kontinuirano ulaganje u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina, te provođenje marketinške strategije detaljno kreirane 2018. Također potičemo suradnju svih naših članova, ali i nove generacije da nastave tradiciju u skladu s novim trendovima i suvremenim znanjima. Kontinuirano radimo na podizanju kvalitete događanja u vlastitoj organizaciji i osmišljavanju novih u skladu s modernim zahtjevima vinskog tržišta. Vinistra kao događaj već je godinama dodatni motiv dolaska gostiju u Poreč u svibnju, a osmišljavanjem novih evenata poput dva ekskluzivna iz serije Vintage by Vinistra, napravljen je veliki kvalitativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni uz dodatnu promociju naših vrhunskih autohtonih sorti u odležanim varijantama.

Koliko se izlagača očekuje na ovogodišnjoj Vinistri?

Na 29. Vinistri koja će se u porečkoj Žatiki održavati od 5. do 7. svibnja, izlagati će više od 120 izlagača, od čega 85 vinara. Kao zanimljivost ističemo štand Concours Mondial de Bruxellesa na kojem će gosti moći kušati nagrađena vina iz mnogih zemalja s prijašnjih izdanja ovog ocjenjivanja uz štand Svijet malvazija koji je prošle godine nadmašio očekivanja. Također dolazi i nekoliko novih vinara s istarske scene, kojima će ovo biti prilika da se predstave široj javnosti.

Istra nije više samo malvazija s nešto merlota i terana. Sve je više refoška,

sauvignona, chardonnaya, caberneta… Kako Vinistra gleda na diversifikaciju vinske scene u Istri?

Diversifikacija znači dinamičniju vinsku scenu, potvrđuje nas kao iskusne vinare, ozbiljne igrače koji znanjem i kvalitetom mogu konkurirati najpoznatijim vinskim regijama. Diversifikacija znači i turistima atraktivniju destinaciju turistima, posebno onim gostima kojima je eno-gastro ponuda jedan od temeljnih motiva dolaska u Istru. 

Što Vinistra poduzima na afirmaciji ispravnog slaganja istarskih vina i istarske restoranske hrane?

Naša strategija predviđa određene korake koje ćemo poduzeti u nadolazećem razdoblju kako bismo dodatno podignuli svijest o važnosti kvalitetnog sljubljivanja hrane i istarskih vina. Uz edukacije naših članova u vođenju vinskih tura, degustacija vina i sljubljivanja hrane i vina koje kontinuirano radimo, jedan od naših ciljeva je i povezivanje s eno-gastro događajima u Istri. Jedan od dobrih primjera je i naša suradnja s Općinom Svetvinčenat u kojoj je prekrasan kaštel Morosini-Grimani. U tom ekskluzivnom prostoru Vinistra ima prodajno mjesto s pedesetak etiketa vina, a u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, tamo redovito organiziramo vinske degustacije i edukacije. 

Zašto je Concours Mondial de Bruxelles važan za Vinistru?

Istra je domaćinstvo dobila u jakoj konkurenciji u kojoj su sudjelovale najpoznatije vinske regije, pa je ovo potvrda da smo u svijetu prepoznati kao atraktivna i kvalitetna vinska destinacija. Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje koje se od 11. do 14. svibnja održava u Poreču, izravno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svojeg globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva iznimnu marketinšku vidljivost na globalnoj razini. Naime, u Istri će u vrijeme Concours Mondial de Bruxellesa boraviti 350 ocjenjivača od čega čak 60 posto eno-gastro novinari koji će o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima, a mi smo se uistinu potrudili prezentirati im najljepše od našeg poluotoka pa vjerujem da će se kućama vratiti iznimno zadovoljni. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.