Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISPRAVAK Reagiranje tvrtke Vanita d.o.o.

Predmet:          Zahtjev za objavljivanjem ispravka informacije 

Poštovani,

obraćamo Vam se kao punomoćnici VANITA d.o.o. sa sjedištem u Opatiji, Maršala Tita 179, OIB 37853572403 te nastavno postavljamo zahtjev za objavljivanje ispravka informacije. Naša stranka je vlasnik restorana „Villa Ariston“. U web izdanju „Kulta plave kamenice“, dana 03. travnja 2023. godine objavljen je tekst pod naslovom „KAOS U VILLI ARISTON. Otvaranje restorana odgađa se iz mjeseca u mjesec“ te fotografija na kojoj se ne nalazi restoran „Villa Ariston“ (https://plavakamenica.hr/2023/04/03/kaos-u-villi-ariston-otvorenje-restorana- odgada-se-iz-mjeseca-u-mjesec/), a dana 04. travnja 2023. godine tekst pod „Evo što treba sadržavati pristojna restoranska web stranica, ali i kako se taj sadržaj može upropastiti“  (https://plavakamenica.hr/2023/04/04/evo-sto-treba-sadrzavati-pristojna-restoranska-web- stranica-ali-i-kako-se-taj-sadrzaj-moze-upropastiti/). Povodom ovih novinskih članaka, a na temelju članka 40. st. 1. i 41. st. 1. i 4. Zakona o medijima («Narodne novine» br. 59/2004, 84/2011, 81/2013, 114/2022) VANITA d.o.o. zahtijeva objavljivanje ispravka informacije u slijedećem tekstu: 

„U web izdanju „Kulta plave kamenice“, dana 03. travnja 2023. godine objavljen je tekst pod naslovom „KAOS U VILLI ARISTON Otvaranje restorana odgađa se iz mjeseca u mjesec“ te fotografija na kojoj se ne nalazi restoran „Villa Ariston“. Radi se o nastavku Vašeg negativnog pisanja o ovom restoranu i objavljivanju neistinitih i uvredljivih činjenica. Nije nam poznat razlog i motiv takvog postupanje te do sada nismo reagirali. Međutim, nakon što se odluka o vremenu početka rada restorana naziva „kaosom“ te neistinito tvrdi da se odluka o otvorenju „odgađa iz mjeseca uz mjesec“, sve uz namjernu objavu pogrešne fotografije, odlučili smo reagirati i postupiti sukladno Zakonu o medijima. Onaj tko je i jednom bio u restoranu „Villa Ariston“, ne samo kao gost, već i kao slučajni posjetitelj, zna da se ne radi o restoranu s objavljene slike. Restoran „Villa Ariston“ izgleda bitno drugačije! Tim više to mora biti poznato „novinaru“ koji bi navedeno trebao opažati s primjerenom profesionalnom pažnjom, a svakako onome tko tvrdi da zna „sve što stvarno trebate znati o gastronomiji“ (slogan „Kulta Plave Kamenice“) te si daje za pravo pisati stručne oglede i recenzije. Dostavljaju se dvije fotografije restorana koje se predlažu objaviti zajedno s objavom ovog ispravka informacije sve povodom pogrešno objavljene fotografije restorana. Znači, onaj tko očigledno nikada i nije bio u restoranu jer da je bio znao bi barem kako izgleda i da ne sliči prostoru s objavljene fotografije, donosi nevjerojatno uvredljiv zaključak da se radi o jednoj „od najmediokritetskijih kuhinja zamaskiranoj u antilokalni fine dining“. Kako se uopće može provjeriti kuhinja nekog restorana ako se u restoran nije niti svratilo, a kamoli u njemu ručalo ili večeralo? Navedeno dovoljno govori o ozbiljnosti i posvećenosti onog tko to piše i objavljuje, ali i o njegovim upitnim motivima da objavljuje cijelu seriju sličnih neistinitih napisa. Istina je da je Ministarstvo turizma Vilu Ariston proglasilo najboljim restoranom u Hrvatskoj i ta istina očito i kontinuirano smeta autoru ovog i sličnih tekstova u „Kultu Plave Kamenice“. Mi bi zaključili s opravdanim razlogom i na to smo ponosni! Odluku o otvaranju restorana donosi isključivo vlasnik restorana i on će otvoriti restoran upravo u vrijeme koje procijeni najpogodnijim. Radi se o osnovnoj poduzetničkoj slobodi koju ne može dovoditi u pitanje netko tko postupa na ranije opisani način. Ne radi se o nekom „kaosu“ kako se to želi prikazati već u naslovu, već upravo o protivnom – racionalnom postupanju i detaljnoj, profesionalnoj pripremi otvaranja restorana u ljetnoj sezoni 2023. te nastavku ostvarivanja zapaženog mjesta u području vrhunske gastronomije u Hrvatskoj. 

Početak rada restorana u ljetnoj sezoni 2023. godine biti će objavljen i na web stranici, kao i drugi poželjni sadržaj ovisno o procijeni samog vlasnika restorana. Pri tome se zasigurno nećemo osvrtati na „savjete“ “Kulta Plave Kamenice“, u tome, kao i u bilo čemu drugome.“  Ispravak se mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog  prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak  odnosi, a iz naslova mora biti vidljivo da se radi o ispravku (članak 41. stavak 1. Zakona o  medijima). Naš klijent nije suglasan da se ispravak objavi među reagiranjima i pismima  čitatelja. Ispravak mora biti objavljen u prvom, a ako stigne prekasno, u drugom izdanju novina nakon  primitka ispravka (članak 42. st. 2. Zakona o medijima).

S poštovanjem,

U Rijeci, 17. travnja 2023. godine
VANITA d.o.o. p.p.

Saša Poldan

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.