Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJ LAŽNIH JAGODA U Zagrebu se masovno prodaju jagode iz Vrgorca, iako proizvođači tvrde da berba jagoda u Vrgorcu još nije ni počela

jagode

U Zagrebu su se na mnogo mjesta, uglavnom po tržnicama, počele prodavati poznate jagode iz Vrgorca. Problem je, međutim, u tome što je, čini se, riječ o lažnim vrgoračkim jagodama.

Naime, Milan Franić, predsjednik udruge Vrgoračka jagoda izjavio je za Večernji list da u 99 posto slučajeva vrgoračke jagode koje se prodaju u Zagrebu, u ovom trenutku nemaju nikakve veze s Vrgorcem. Jer u Vrgorcu berba jagoda još uopće nije počela. “Berba kod nas počinje za dvadesetak dana,” rekao je gospodin Franić.

Slučaj lažnih vrgoračkih jagoda tipičan je za stanje hrvatske trgovine voćem i povrćem. Na zagrebačkim trržnicama voće i povrće treba kupovati isključivo od onih prodavača koji su istodobno i proizvođači. Većina drugih prodavača sustavno lažno deklarira porijeklo svoje robe: devedeset posto limuna koji se prodaju kao dalmatinski nikad nije vidjelo Dalmaciju, ali dalmatinski limuni postižu višu cijenu. Redovito se lažno deklariraju i trešnje, jabuke šljive, dinje rajčice i paprike. U Puli su se pak pojavile prave domaće jagode s južnog dijela poluotoka. Kako piše Glas Istre, koštaju sedam do osam eura za kilogram, što je desetak posto više nego lani.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.