Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Biftek 18 eura, juha 2,5 eura? Restoranske cijene u Slavoniji toliko su niske da imate dojam kao da ste u nekoj drugoj državi

baranjska-2

U utorak smo korektno ručali u Terasi, velikom i vrlo pristojnom restoranu u centru Daruvara. Obilno predjelo, dva ogromna glavna jela, priloge, salate, dvije butelje dobrih vina, mineralnu i kavu platili smo samo 107 eura. Pa smo išli provjeravati cijene.

Juhe koštaju dva i pol eura. Teleći bečki, veći od velikog tanjura, točno deset eura. Biftek od oko 300 grama košta 18,40 eura, odnosno 140 kuna. U našoj omiljenoj kvartvskoj pivnici Bir biftek je toliko koštao prije godinu i pol, dok još nitko nije ni spominjao inflaciju. Zatim smo provjerili jelovnike drugih poznatih slavonskih i baranjskih restorana. 

U Zimskoj luci, vrlo dobrom restoranu Osijeka, jednog od dva najbolja osječka hotela, biftek košta 19,24 eura. U iznimno popularnom baranjskom restoranu Darocz, veliki biftek s prilogom i umakom košta 23 eura (sva su druga jela, naravno, jeftinija). Nasuprot takvim, gotovo nadrealno (ili nerealno) niskim slavonskim cijenama, prosječna cijena bifteka u Zagrebu kreće se oko 30 eura. Čak se i u Zelendvoru, poznatom po zaista izvrsnoj vrijednosti za novac, cijena bifteka popela do 200 kuna, dakle na oko 26 ili 27 eura, dok se u Budweiseru još uvijek drži na 24 eura.

U Budweiseru, pivnici i zalogajnici, biftek je svejedno četiri do šest eura skuplji nego u boljim slavonskim hotelskim restoranima. Naravno, na istoku postoje i skuplji restoranni. Cijene u popularnoj čepinskoj Crnoj svinji uglavnom su iste kao u Zagrebu. No, riječ je o zaista rijetkim iznimkama. U zadnjih sedam godina često poslovno putujemo u Slavoniju. Cijene u slavinskim i baranjskim restoranima uvijek su bile niže nego u Zagrebu.

No, slavonski restorani nikad nisu bili ovoliko jeftiniji od zagrebačkih, kao što su danas. A nabavne su cijene, bar kad je riječ o bifteku, više manje jednake. U redu, u Slavoniji su plaće niže i poslovni prostori jeftiniji nego u Zagrebu. Svejedno, kad jedemo u mnogim slavonskim restoranima, imamo neobičan dojam kao da smo u nekoj drugoj državi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.