Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo 50 Shades of Life, novi meni Ane Roš za Hišu Franko. Uglavnom je briljantan

hisa-franko-g

Ove sezone Hiša Franko zapravo je u mnogočemu drukčija od prijašnjih. Promjenilo se gotovo cijelo osoblje u kuhinji: talentirani Leonardo Fonseca koji je nekoliko godina iznimno uspješno vodio internacionalni tim sad radi u bistrou Ana in Slon u Ljubljani, Maša Salopek je također napustila kuhinju, a više nema ni Nataše Đurić, jedne od vodećih slovenskih ekspertica za kruh, koja vodi ljubljansku Pekarnu Ana.

hisa-franko-soca
Rijeka Soča

Prirodno je da se brend svjetski poznate chefice poput Ane Roš širi i nadograđuje i postaje dostupniji. Ono što je još važnije jest što gosti Hiše Franko to neće primjetiti, što se i očekuje i restoranu s dvije Michelinove zvjezdice . Kuhinju sad vodi Yvonne Simon iz Kalifornije, dugogodišnja sous chefica koja zajedno s gospođom Roš nastavlja definirati sve glavne značajke Hiše Franko: lokalnost, modernitet, senzibilnost i eleganciju. 

Jela s novog menija 50 Shades od Life, prigodno nazvanog zbog proslave 50 godina Hiše Franko i 50. rođendana Ane Roš, lagana su ali istodobno kompleksna, potiču na razmišljanje, katkad provociraju. 

hisa-franko-5

Srce jelena, kamenice, kivi i garum vrhunski su balansirani u jednom od najboljih jela na meniju. Neka su jela ultimativni comfort food. Tagliolini sa zecom i tartufima savršeno predstavljaju prijelaz iz zime u proljeće, a njihovo posluživanje kao da je moguće jedino u ovo doba godine. Pasta Ana, jelo koje je zapravo predstavljeno u bistrou Ana in Slon,spektakularan je raviol sa samo dva sastojka, rikotom i rajčicom, koji ćemo još dugo pamtiti. 

hisa-franko-7

Početak ručka nježan je u okusima. Bijele šparoge perfektno upotpunjuje umak od dimljenog jaja i oraha, kao da se radi o nekoj višoj vrsti nevjerojatno ukusnog proljetnog doručka. Možda i najbolji uvod u ručak bio je treći zalogaj, dagnje u laktofermentiranoj vodi od rajčice. U ovoj kombinaciji dagnje su dobile posve novo značenje, s tek prisutnim ljutkastim aromama koje ostaju nekoliko minuta u aftertasteu.

Uslijedio je red klasika, koji čine važan dio identiteta Hiše Franko. Beignet punjen sirom i ikrom pastrve apsolutno je fantastičan, dok nam je krumpir kuhan u sjenu ipak ostao nedorečen, spašava ga jedino duboki i kompleksni šumski consomme. Krumpir u sijenu nastao je, podsjetimo, kao simboličan odgovor chefice Roš na lanjsku najavu globalne nestašice žitarica.

hisa-franko-18

Jagode se poslužuju usred ručka što je simpatičan detaljdok sezonsko jelo od šparoga, potočarke, gljiva i kreme od kvasca postiže proljetnu svježinu, ali opet i dubinu okusa. Pastrva iz Bohinjskog jezera koja je provela jedan dan u ageru, savršeno je mekana i ugodno masna, pojačana ribljim umakom i arimama grilla i dima. Janjetina u palačinki od leće i slanog jogurta nova je, drugačija posveta afričkim putovanjima Ane Roš. Janjetina se nabavlja u mjestu udaljenom dvadesetak minuta vožnje od restorana a jelo je prezentacijski i ukusno vrlo moćno. 

Deserte je preuzela slastičarka iz Kanade. Najviše nam se svidio brioche od meda punjen sirom, jabukama i kamilicom koji efikasno sažima kobaridski terroir i fenomenalno je ukusanAmazake sendvič prošao je nekako neprimjetno, dok je kruška bila izvrsna. 

hisa-franko-9

Hrana u Hiši Franko ove godine nastavlja u ispravnom smjeru visoke autorske kuhinje koja odražava osobnosti jedinstvenog teritorija i jedinstvene chefice. Imamo dojam da kuhanje u Hiši Franko u većini slučajeva konceptom, porukama, tehnikama i nadasve okusima, nadmašuje standarde dvije zvjezdice.

Vinski pairing funkcionirao je vrlo dobro. Poslužili su nam klasični i funky pairing koji uglavnom sadrže slovenska lokalna vina, uz tek pokoju stranu etiketu. Redom se nižu Nikolas, Nando, Aci Urbajs, kao i određeni kokteli u funky pairingu te odličan Stroebel Triptique šampanjac koji dolazi na početku jelovnika. Klasični pairing uključuje izvrsnog Fona, Pietru, Mlečnika, Edija Simčiča i Klineca.Servis je besprijekoran. 

Osoblje je diskretno, pazi na svaki detalj, i iskustvo gostiju u Hiši Franko vodi prijateljski, s odgovorom na svako pitanje o meniju. Hiša Franko Ane Roš veličanstveno je gastronomsko iskustvo svjetske klase, udaljeno tek nekoliko sati vožnje od Rijeke ili Zagreba. 

HIŠA FRANKO

Staro selo 1, Kobarid, SloveniJa

HRANA 5  VINA -5  SERVIS 5.  AMBIJENT 5 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.