Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Klaudio Tomaz uložio je 23 milijuna kuna u novu vinariju (a usput je i rebrendirao vina)

tomaz-g

Klaudio Tomaz spada među rekordne investitore u hrvatsku vinsku industriju u pandemijskom i postpandemijskom razdoblju. Njegova nova, veoma lijepa vinarija sa spektakularnim pogledima na Motovun i motovunsko vinogorje, poslije svih mogućih poskupljenja košta oko 23 milijuna kuna, dakle više od tri milijuna eura. Vinarija je većim dijelom izgrađena 2022. godine (dovršava se u 2023.)

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Što nije bila jedina Tomazova investicija u prvoj postpandemijskoj godini. đTomaz je lani, naime, redizajnirao etikete svojih vina, koje sada uistinu izgledaju neusporedivo modernije i komunikativnije. Tomaz je, dakle, u jednoj godini odradio dva Klaudio Tomaz uložio je 23 milijuna kuna u novu vinariju (a usput je i rebrendirao vina) značajna investicijska projekta. U redu, jasno je da je značajan dio novca za Tomazovu novu vinariju došao iz Vinske omotnice Europske Unije. Ali svejedno, Tomazova priča o uspjehu može biti paradigmatična za istarsko, a donekle i za dalmatinsko vinarstvo.

tomaz-4

Klaudio Tomaz nije uvijek bio vinar. Klaudio Tomaz bio je mesar, koji je taj važan i težak posao pokušavao obavljati po najvišim pravilima struke, bez uvozne trećerazredne robe i s dostojanstvenim, gastronomskim tretmanom lokalnih životinja i lokalnih tradicijskih proizvoda. Prije petnaestak godina, pošto je takav pristup mesarstvu postao neisplativ, Klaudio Tomaz okrenuo se vinu. Pa se odmah posvadio sa Slovencima oko terana. Tomazovo gostovanje na jednom slovenskom vinskom sajmu gotovo da je isprovociralo cijeli hrvatsko-slovenski spor o teranu, koji je završio u hrvatsku korist. Pa je Tomaz osvojio niz Decanterovih zlatnih medalja i uspostavio veoma visoke standarde za odležane malvaziju Sesto Senso i terane Barbarossa (usput govoreći, lani smo kod Tomaza probali jedan izvrsni bijeli pinot koji još nije došao na tržište).

tomaz-1
Fotografija/Mario Kučera

Pa je povećao površinu svojih vinograda, od kojih su neki stari oko šezdeset godina; povećao je i ukupnu godišnju proizvodnju raznih rangova vina. Da bi, napokon, izgradio jednu od najatraktivnijih vinarija u Istri i Hrvatskoj. Nova Tomazova vinarija projektirana je u pandemijskim godinama, kad se mnogima činilo da vinska industrija propada.Nasuprot uobičajenom hrvatskom pesimizmu, motovunski vinar Klaudio Tomaz svojim je uspjehom i investicijama demonstrirao životnu snagu hrvatskog vinarstva.

tomaz-3

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini?

Zadovoljni smo prodajom vina u 2022. godini s obzirom da je godišnja proizvodnja rasprodana i prije očekivanog. Tržište se dodatno povećalo, a iz dana u dan se otvaraju prilike.

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina?

Ostali smo bez većine vina prije očekivanog, ali se nadamo da se to neće ponoviti u 2023. s obzirom na nove nasade koji su došli u rod te u skladu s time povećali smo i proizvodnju.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

U potpunosti. Možemo reći kako je ovogodišnja prodaja nadomjestila sve one gubitke s početka pandemije.

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Glavni problem bio je da smo već u rujnu ostali bez svježih linija uslijed povećane potražnje, pa je definitivno bio izazov premostiti to razdoblje do punjenja nove berbe. 

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj?

Kvaliteta vina se definitivno podiže, vjerujem da tome pridonosi ponajprije odnos samih vinara prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Što treba učiniti da se poboljša?

Treba i dalje nastaviti podizati svijest o potencijalu hrvatskih vina kako bi se sutradan mogli još bolje predstaviti svijetu.

Razmišljate li o prelasku na ekološki/organski način proizvodnje?

Naravno. Možemo reći da smo već krenuli u tom sjeru s pripremom tla u određenim (starim) vinogradima na kojima rastu autohtone sorte, pa se nadamo kroz idućih nekoliko godina posvetiti tome nešto ozbiljnije.

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Početak izgradnje nove vinarije, koja je već u završnoj fazi te se otvorenje očekuje na proljeće definitivno je jedan od najvećih uspjeha, a i početak ostvarenja jednog dugogodišnjeg sna. Uz spomenuto, uspjehom smatramo natprosječno dobru sezonu.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

U 2022. Smo investirali u rebranding te u izgradnju nove vinarije uz konstantne investicije u vinograde, stoga u 2023. očekujemo da nam se sve ovogodišnje kao i dosadašnje investicije počinju polako vraćati. Možemo reći da je ovogodišnja prodaja u potpunosti nadomjestila sve gubitke s početka pandemije

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.