Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RADIKALNI MODEL Geranium Rasmusa Koefeda, najbolji restoran na svijetu, diže cijene menija na 510 eura da bi kuhari mogli raditi samo tri dana u tjednu 

w-geranium

Danski restoran Geranium chefa Radmusa Kofoeda, nositelj tri Michelinove zvjezdice i najbolji svjetski restoran po izboru World 50’s Best Restaurants, najavio je radikalno novo rješenje za problem radne snage.

Svi Geraniumovi zaposlenici imat će pravo na trodnevni radni tjedan. “Naša filozofija je potaknuti zaposlenike da ostanu u restoranu, a to postižemo tako da osiguravamo ravnotežu posla i privatnog života zajedno sa zaposlenicima,” objasnio je Rasmus Koefed. Da bi to bilo održivo, Kofoed je odlučio cijenu menija podići na 510 eura po osobi bez pića.

“Sasvim je jasno da Noma nije mogla spojiti kraj s krajem s obzirom na količinu ljudi koju je zapošljavala,” komentira Kofoed aludirajući na zatvaranje Nome. U Le Mondeovu članku u kojem je najavio novi model, Kofoeda proglašavaju svojevrsnim Nominom antipodom, u naslovu pišu “U Kopenhagenu, dok se Noma zatvara, Geranium raste.” 

Geraniumov potez mogao bi izazvati lančanu reakciju u fine dining industriji, gdje svi muku muče s radnom snagom, intenzivnim radnim satima, nedostatkom slobodnog vremena i relativno malim plaćama. Mnogo vrhunskih chefova okrenulo je leđa takvom odnosu prema radnicima, a radnici sve više napuštaju vrhunske restorane. Sve više restorana i u našoj zemlji i susjedstvu poslužuje samo večere i to u smanjenom kapacitetu, upravo zbog senzibiliteta prema svojim zaposlenicima u kuhinji i sali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.