Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cijene u madridskim barovima i kafićima uglavnom su iste kao u Zagrebu. Kako je to moguće? 

madrid-bar-3

Bodega di Casanova stara je krčma koja se nalazi u donekle luksuznoj ulici Claudio Coello, koja se pak križa s vrlo luksuznom avenijom Ortega y Gasset, punom Chanela, Tiffanyja, Valentina i sličnih dućana.

Casanova se, dakle nalazi u skupom kvartu, stara je 72 godine i od 1952. proizvodi vlastiti vermut koji se toči iz špine.

Radi se o vrlo dobrom, tamnom, polusuhom vermutu koji košta 3,80 eura za čašu. Uz vermut smo dobili i zdjelicu solidnih zelenih maslina. Dakle, dva dobra originalna pića u poznatom povijesnom kafiću na izvrsnoj lokaciji, platili smo 7,60 eura. Što je na donjoj granici zagrebačkih cijena i neusporedivo ispod cijena na Stradunu.

U četvrtak navečer posjetili smo Salmon Guru, bar udaljen desetak minuta hoda od muzeja Prado. Salmon Guru lani je u World’s 50 Best Bars proglašen petnaestim najboljim barom na svijetu.

Pred vratima se stvaraju redovi, kokteli su jako atraktivno prezentirani, uz koktele obavezno dolazi tanjur čipsa ili nekog drugog snacka. Prosječna cijena koktela u centru Madrida, u 15. najboljem koktel baru na svijetu iznosi 12 ili 13 eura, što opet nije bitno skuplje nego cijene koktela u centru Zagreba. Gdjekad je jednako.

Danas smo poslije posjeta Pradu ručali u vrtnom restoranu jednog muzeja preko puta madridskog Botaničkog vrta.

Velika čaša šampanjca Perrier Jouet od decilitar i pol, košta 16 eura. Toliko u većini zagrebačkih klubova i restorana košta čaša sličnog šampanjca, ali od jednog decilitra.

No, cijene vina još su zanimljivije: odličan albarino i vrlo dobar godello koštaju malo više od četiri eura, opet za veliku čašu od decilitra i pol.

Madrid je velik grad s 3,5 milijuna stanovnika, mnogo turista i s nizom vrhunskih restorana i barova. Madrid je bitno bogatiji i od Zagreba i od Dubrovnika.

A cijene u barovima i kafićima, kao i u “običnim” restoranima (restorane s dvije i tri zvjezdice ne računamo), nisu bitno više ili su jednake, a katkad čak i niže nego u Zagrebu ili Dubrovniku. Stoga se, naravno, mora postaviti pitanje kako je to moguće. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.