Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

URNEBESNA LISTA Pet najbedastijih PR podvala u najnovijoj povijesti hrvatske restoranske industrije

bebas-burger

Reklame, naravno, nemaju granica. Dobro se katkad prikazuje najboljim, a loše se često prikazuje boljim od najboljeg. Digitalno vrijeme olakšalo je manipulaciju pridjevima, ali i činjenicama. Navodne činjenice pretvaraju se u fake news, a fake news nastavljaju svoj neovisni život na internetu,kao i u materijalnoj stvarnosti, čak i kad su nepobitno demantirane.

Hrvatska restoranska scene relativno je bezazlena, kad je riječ o promotivnim prevarama, lažnim reklamama i fake newsu. Pa ipak, pojedini primjeri zaista jako bodu oči. Evo kratke liste najbedastijih PR podvala u najnovijoj povijesti hrvatskog ugostiteljstva.

1. Beba’s Burger Bar, Catering Kvatrić, Zagreb

Narativ: Beba’s Burger Bar navodno je novi cool restoran za burgere otvoren blizu Kvaternikova trga, na adresi Maksimirska 9

Stvarnost: Beba’s Burger Bar uopće ne postoji, što su nam potvrdili konobari restorana Kvatrić u Maksimirskoj 9. Beba’s Burger samo je jedan trivijalni, neuspjeli hamburger, koji se peče u Restoranu Kvatrić. Puno je znakova da iza ove budalaste podvale, u kojoj je svjesno ili nesvjesno, sudjelovalo nekoliko zagrebačkih lifestyle portala, stoji velika tvrtka Catering Kvatrić, koja je vlasnik Restorana Kvatrić

2. Restoranska udruga Tartufo Vero, središnja i zapadna Istra

Narativ: Tartufo Vero promovira kulturu pravih, autentičnih, svježih istarskih tartufa, koji mogu biti najdragocjenija istarska i hrvatska delikatesa.

Stvarnost: Pojedini restorani, članovi udruge Tartufo Vero, javno su priznali da koriste tartufatu i ulje od tartufa, Dakle, dva proizvoda koja nemaju nikakve veze s pravim istarskim tartufom. Nadalje, jedan do poznatijih članova udruge Tartufo Vero spada među najveće dilere kineskim i srpskim tartufima. Udruga Tartufo Vero u stvarnosti sramoti istarske tartufe.

3. Masna prevara crne slavonske svinje, srednja i istočna Slavonija i Baranja

Narativ: Crna slavonska svinja spada među najplemenitije autohtone hrvatske mesne specijalitete. Brojni restorani i mnogi supermarketi stoga nastoje nabaviti vratinu, steakove, slaninu,kobasice i kulene od crne slavonske svinje.

Stvarnost: Crna slavonska svinja gotovo da i ne postoji,osim u prilično skupim varijantama. Crna slavonska svinja nastala je krajem 19. stoljeća kao križanac mangolice i engleskog berkshirea. Danas u cijeloj Hrvatskoj živi tek nekoliko krda genetski čistih, certificiranih crnih slavonskih svinja, od kojih je najveće ono na beljskoj farmi u Kopačkom ritu. Stoga su beljski crni kulen i slanina veoma skupi. Većina drugih proizvoda, koja na tržište dolazi pod nazivom CSS, nije certificirana, nego se radi o mesu mješanaca crnih svinja s drugim vrstama svinja.

4. Torero i Trip Advisor, Zagreb

Narativ: Torero je, prema Trip Advisoru, najpopularniji i najbolji restoran u Zagrebu

Stvarnost: Torero je mali restoran na kraju Tkalčićeve ulice, koji se neuspješno pokušava baviti fine diningom, i koji po posjećenosti ne može spadati među prvih trideset restorana u gradu. Vlasnici Torera i njihovi kompjutoraši iskoristili su legendarne rupe u sustavu Trip Advisora, da bi pokušali podići svoj nezamjetni status na zagrebačkoj restoranskoj sceni. Teško je reći je li takav potez nemoralno kriminalan, ili tek očajnički tragikomičan.

5. O’Hara, pizzeria koje nema s burgerima koji za nju nikad nisu čuli, Zagreb

Narativ: Novi voditelji svojedobno najvažnije hrvatske pizzerije pokušali su u jesen 2021.godine oživjeti biznis koji je očigledno propadao, pa su novinaru visokotiražnog Večernjeg lista izjavili da će O’Hara uz svoje napoletane, sada prodavati i burgere iz Burgeraja, nesporno najboljeg zagrebačkog burger bara. Večernji list u dobroj je vjeri objavio informaciju o Burgerajevim burgerima u O’Hari.

Stvarnost: Nitko iz O’Hare nikad nije kontaktirao vlasnike Burgeraja. Nitko iz O Hare vlasnike Burgeraja nikad nije pitao da li bi htjeli surađivati s O’Harom. Vlasnici Burgeraja suočili su Večernji s tim činjenicama. Večernji list pošteno je povukao informaciju o suradnji O’Hare i Burgeraja, a O’Hara je par mjeseci kasnije definitivno propala.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.