Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkom Landsky baru 25. ožujka gostuje Nico de Soto, jedan od najutjecajnijih miksologa 21. stoljeća 

nico-de-soto-landsky-guestshift

Francuz Nico de Soto nije kao većina barmena. Prije nekoliko godina u jednoj je sezoni gostovao u baš svakom baru s liste World’s 50 Best Bars. Vlasnik je tri bara, pariškog Danica, oduvijek na listi najboljih svjetskih barova, Macea u New Yorku i Kaida u Miamiju. De Soto je poznat kao barmen koji neprekidno putuje, jedan od malobrojnih koji osobno vodi barove na različitim kontinentima. De Soto ne eksperimentira samo s poslovnim modelima, već i s koktelima, pomicanje granica u okusima i žanrovima mu je zaštitni znak. 

Nico de Soto u miksologiju je ušao relativno kasno, s 27 godina kad je našao posao u Melbourneu u Australiji. Tamo je naučio osnovne tehnike i otkrio strast prema koktelima. Po povratku u Paris radio je kao bar menadžer u mama Shelteru, a onda ušao u Experimental Cocktail Club grupu i Curio Parlor baru. Posao u Experimentalu odveo ga je u New York i London, u neke od najboljih barova na svijetu. Tako je 2015. u East Willageu otvorio Mace koji je odmah ušao na listu World’s 50 Best Bars. De Soto nije pustio da mu putovanja budu distrakcija, pretvorio ih je u osnovu svog kreativnog procesa. U intervjuima kaže da bez znatiželje nema ničega, a putovanja istodobno zadovoljavaju znatiželju i potiču je.

Mnogi okusi i ideje u De Sotovim koktelima ne bi postojali bez putovanja. “Stalno upoznavanje novih okusa i različitih stilova jedini su način na koji mogu kreirati u svom konceptu miksologije,” kaže De Soto.  A u toj miksologiji najvažniji je okus. De Sotovi kokteli su intenzivni, bogatih okusa, iznenađujući i cool. Minimalistički, bez garnisha, ali okusne bombe.  Taj stil dosljedno prodaje i u Danicu i u Maceu, s tim da je u Danicu naglasak malo više na čistoću i minimalizam, a u Maceu na začinima. Kaido je bio druga vrsta bara, fokusiranog na gastronomiju, u kojem su koktele razvijali u suradnji sa chefom azijskog restorana Kaido, koji je u međuvremenu zatvoren.

Nica De Sota u Hrvatsku dovodi Coca Cola Hrvatska, pod čijim će pokroviteljstvom 24. ožujka održati masterclass. Tema masterclassa su De Sotove jedinstvene tehnike koje su njegove barove dovele na World’s 50 Best Bars. Nakon pomora koji je u svjetskoj barskoj zajednici izazvala pandemija, velika imena miksologije polako se vraćaju u Hrvatsku, u kojoj raste nova barska publika i nova generacija barova. Landsky u tom pokretu ima posebno mjesto. I u tom smislu, idući vikend bit će izuzetno važan za hrvatsku barsku scenu.

NICO DE SOTO LANDSKY GUESTSHIFT

Ozaljska 146, Zagreb

Subota, 25. ožujka 2023.

19:00

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.