Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U ponedjeljak na Proweinu jedini hrvatski MW Ivan Barbić vodi masterclass graševine: evo liste vina koja će se kušati u Düsseldorfu

prowein-masterclass-3

Udruga Graševina Croatica na ProWeinu, jednom od najvažnijih i najvećih svjetskih vinskih sajmova, organizirala je majstorsku radionicu popularnih graševina različitih žanrova.

Masterclass graševine održava se u ponedjeljak, 20. ožujka u 15 sati. Masterclass graševine vodi Ivan Barbić, jedini hrvatski Master of Wine, ne računajući Jo Ahearne, koja je tu prestižnu titulu stekla prije nego što se doselila u Hrvatsku. Masterclass graševina, kao i izbor prezentera, veoma je dobar potez jer fokusira graševinu kao jednu od najvažnijih, identitetskih hrvatskih sorti vinskog grožđa. Drugo, neka od vina koja će se točiti na majstorskoj radionici hrvatskih graševina zaista jesu reprezentativna za razne stilove vinifkacije graševine. Evo, dakle, slavonsko baranjske liste graševina za masterclass na Proweinu.

1. Enosophia Today Blanc Sparkling Wine (radi se, zapravo, o Feravinovu pjenušcu proizvedenom metodom charmat)

p-enosophia

2. Galić, Graševina 2022. Kutjevo (Galićeve mlade graševine tipične su po hrskavoj teksturi i voćnoj aromatici)

p-galic-grasevina

3. Belje, Graševina Goldberg 2021, Baranja (Goldberg je beljsko prestižno vino, koje često sadrži kasnije ubrane bobice: Graševina Goldberg ovih je dana osvojila zlatnu medalju na Mundusu Vini)

p-belje-grasevina-goldberg

4. Krauthaker, Graševina Mitrovac 2021, Kutjevo (klasična Krauthakerova graševina u preklanjskoj je berbi pokazala sav šarm kutjevačkog terroira)

p-krauthaker

5. Kutjevo, Graševina De Gotho 2018, Kutjevo (De Gotho iz 2018. osvojio je platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama)

p-kutjevo-de-gotho

6. Iločki podrumi, Velika berba 2011. Podunavlje

(Velika berba graševine Iločkih podruma pokazuje koliko dugo suhe graševine mogu dozrijevati. Veliku berbu zadnji smo put probali u prosincu 2021. Doimala se veoma mladom).

p-ilocki-velika-berba

7. Orahovica, Martin Albus, Ledena berba 2018, srednja Slavonija (Vinarija u Orahovici već dugo godina proizvodi vrlo dobra do odlična predikatna vina)

p-martin-albus

Budući da pojedina vina koja sudjeluju na masterclassu graševine zaista predstavljaju visoke domete koje ta sorta može dati, treba se nadati da će majstorska radionica na ProWeinu dostojno predstaviti najvažnije kontinentalno hrvatsko bijelo vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.