Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nedavno otvoreni FinoVino vinski bar je apsolutno najbolje mjesto za vinske izlaske u Rijeci 

fino-vino-rijeka

U riječkom vinskom baru FinoVino atmosfera je kućna, nasmijani vlasnici uvijek rado pomažu svojim gostima u odabiru vina, a simpatični prostor u centru grada pažljivo je uređen. “Znamo gotovo sve naše goste i volimo takav način ugostiteljstva,” priča nam vlasnik Igor, veteran riječkog ugostiteljstva koji uz lani otvoreno FinoVino vodi i jedan od najpoznatijih riječkih kafića Cukarikafe, trenutno također u promjenama.

fino-vino-sank
finovino

“FinoVino je nastao iz naše strasti prema vinu i posjetima raznim vinarijama tijekom panedmije, kad se drugdje jednostavno nije moglo putovati.” Ta strast se vidi i u vinskojlisti koja definitivno odskače od ostatka ponude u centru Rijeke. Veliki zid krcat vinskih butelja odmah privlači pažnju kad uđete u lokal. Gosti s osobljem mogu razgovarati o vinima ili se jednostavno opustiti uz fantastičan izbor glazbe koja baru daje dodatni šarm. “Volimo kad se ljudi ovdje osjećaju ugodno i kad sretni izađu iz bara,” kaže vlasnik. Riječka publika prihvatila je FinoVino s velikim entuzijazmom.

finovino-2

Nekolicina mladih gostiju koji su izgledali kao da su tek završili srednju školu točno je znala koje vino žele kušati na čaše, naručili su Tomčev Marany s neočekivanim znanjem i respektom prema vinu. FinoVino redovno održava i ženske večeri vina, koje kako saznajemo privlače vrlo veliki dio publike. Jednom mjesečno u baru se predstavljaju vinari, nedavno su gostovali Ipša i plešivička vinarija R&J. Nakon gostovanja vinarija vina često ostaju na vinskoj karti i u izboru na čaše kako bi se što više podržali domaći proizvođači vina. 

finovino-ab-ovo

Uz vino poslužuju izbor snackova u kojem prednjače sir i maslinovo ulje,  apsolutna rijetkost na riječkoj vinskoj sceni koja je u zadnjih nekoliko godina spala na mediokritetske i gotovo skandalozno vođene vinske barove u centru grada. Tijekom zadnjeg posjeta probali smo odličan Šemberov macerirani rizling Ab Ovo, a na listi je još niz vrhunskih hrvatskih vinara poput Tomca, Koraka, Piquentuma, Claia, Veralde, Roxanicha, Medee, Miloša, Boškinca… Poseban odjeljak imaju i strana prirodana biodinamička vina poput češkog Nestareca, austrijskih Mustera i Meinklanga, srposkog Maurera, a tu su još i šampanjci poput Bollingera i Taittingera. FinoVino radi i kao vinoteka i sva vina koja drže mogu se kupiti za van. Ovaj iznimno simpatični lokal u Starom gradu bi mogao postati epicentar riječke vinske scene, a trenutno je najbolji i najstručniji izbor za vinske večeri u centru grada. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Nedavno otvoreni FinoVino vinski bar je apsolutno najbolje mjesto za vinske izlaske u Rijeci 

by Luka Peranić time to read: 2 min