Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Acrobat je uvezao vina legendarne burgundske kuće Jacques Prieur, koja posjeduje vinograde na osam grand cru položaja

jacques-prieur

Vinarija Jacques Prieur iz Mersaulta tehnički postoji od 1956. godine, kad je ondašnji vlasnik svojoj već tada uglednoj kući dao osobno ime. Međutim, povijest vinarije Prieur seže sve do 1868. godine, kad se počelo stvarati malo ali ugledno vinogradarsko carstvo, koje danas posjeduje vinograde na osam grand cru položaja.

Ilustracije radi, treba reći da grand cru položaji u Burgundiji dostižu cijene od više desetaka milijuna eura: lani su se neki vinogradi prodavali po deset milijuna eura za samo jedan hektar, a prosječna cijena grand cru hektara iznosila je više od četiri milijuna eura. Burgundski grand cru vinogradi posve su neponovljivi, proizvode vrlo malo vina i ta se količina nikad neće moći povećati. Zato su burgundski vinogradi najskuplji na svijetu i zato su burgundska grand cru vina prosječno najskuplja na svijetu. Domaine Jacques Prieur ima četiri grand crua na Cotes de Beaune: radi se o Le Montrachetu, Chevalier Montrachetu i Corton Chalemagneu među bijelim vinima, i Corton Bressandesu kad je riječ o vinogradima pinot noira. Cotes Bressandes jedini je crni grand cru na Cote de Beaune.

Na Cote de Nuits Jacques Prieur posjeduje vinograde na grand cru položajima Echezeaux, Clos Vougeot, Musigny i Chambertin. Uz to, Jacques Prieur može se pohvaliti nizom premier crua i nekoliko monopola. U osamdesetim se godinama prošlog stoljeća Domaine Jacques Prieur nalazila u dubljoj krizi: vina su usprkos fenomenalnim položajima bila mediokritetska, dok su se u vinogradima koristile enormne količine kemijskih zaštitnih sredstava. Novi uspon Jacquesa Prieura počinje ulaskom obitelji Labruyere u vlasništvo tvrtke: Labruyere, jedna od utjecajnijih obitelji moderne Burgundije, danas posjeduje oko 70 posto udjela u kući Jacques Prieur.

Edouard Labruyère i Nadine Gublin

Vinogradarske procedure drastično su promijenjene, prinosi smanjeni, neki se položaj kreću prema organskom uzgoju a vina su ponovo odlična. U Acrobatovom klubu Premier blizu Zapadnog kolodvora probali smo nekoliko Prieurovih vina iz recentnih berbi. Gevry Chambertin iz 2017. s formalnom oznakom premier cru, zapravo je stopostotni grand cru iz vinograda Chambertin, napravljen od mlađih loza: mlađa loza u ovom slučaju znači da nije starija od 26 godina. Vino je burgundski vibrantno, prepuno crvenog voća, s puno baršunastih tanina, visokom kiselinom i onim zaista jedinstvenim burgundskim karakterom kojeg je lako prepoznati.

jacques-prieur-domaine

Grand cru Corton Bressandes iz 2015. intenzivniji je, s mnogo zemljastih elemenata koji se miješaju s crnim i crvenim voćem. Vino je perfektno elegantno, mineralno, aristokratsko i općenito blizu veličanstvenom. Kad kušate burgundski crni grand cru, jasno vam je zašto se crni pinoti iz drugih dijelova svijeta, uključujući i Oregon, baš i ne mogu uspoređivati s velikim crnim pinotima iz Burgundije. Probali smo i Prieurov monopol, Mersault Clos de Mazeray, kremast, nervozan, pun putrastih i orašastih elemenata, naglašeno mineralan, koji tek postaje veliko vino ali se opet, zaista, i u ovoj fazi vidi koliko se ozbiljni burgundski chardonnay razlikuje od svih drugih chardonnaya. Acrobat je uvezao i zaista najprestižnija Prieurova vina Le Montrachet, Musigny i Chambertin.

Zanimljivo je da Le Montrachet dolazi iz odlične berbe 2014. Za bijela grand cru vina iz 2014. pretpostavlja se da bi trebala trajati barem do 2040. Poslije ovih dosta impresivnih burgundaca u Acrobatovom smo klubu kušali jedan sasvim neobičan, veoma moćan šampanjac. Radilo se o Belemniti iz 2009. godine, luksuznoj etiketi Phillipea Goneta iz Mesnil sur Ogera.

Ovaj blanc de blancs, koji dolazi iz vinograda s više od 90 godina starim lozama, zapravo ne podsjeća na klasični blanc de blancs. Njegovim bouquetom dominira “vinska” aroma tipična za šampanjce koji sadrže dosta pinota. Svježi i suhi citrusi vode prema blanc de blancsu, mjehurići su sitni i intenzivni, tekstura očekivano čipkasta, a okus veoma dug, s gotovo ekstremnim mineralnim završetkom. Ne možemo zamisliti bolje vino uz kamenice, kavijar, ježince, ili trilje. S opsežnim portfoliom Jacquesa Prieura hrvatska je restoranska scena dobila dosad možda najkompletniju grupu burgundskih vina visoke klase.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.