Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što tržišno znače visoke ocjene Wine Enthusiasta za Ernesta Tolja i Jasnu Antunović? 

wine-enthusiast

Ovih su dana, dakle, objavljene ocjene za pojedina hrvatska vina, iz svibanjskog Buying Guidea američkog Wine Enthusiasta. Ernest Tolj dobio je senzacionalnih 99 bodova za Saints Hills ET Dingač, a Jasna Antunović vrlo dobra 93 boda za Graševinu Tradition. Dingač s inicijalima vlasnika vinarije Saints Hills najbolje je Toljevo vino: ET se proizvodi u vrlo malim serijama, a sav je prihod od prodaje svojedobno odlazio u dobrotvorne svrhe (ne znamo je li još tako).

wine-enthusiast-antunovic

Riječ je o dubokom, elegantnom, internacionalnom vinu koje je kroz arome vruće zemlje i makije uspjelo zadržati terroirski i sortni karakter. Graševina Tradition Grand Selection iz 2017. još je jedno međunarodno lako prepoznatljivo vino, koje posjeduje dovoljno sortnog značaja da bi dobilo visoku ocjenu utjecajnog Wine Enthusiasta. Ovdje valja podsjetiti da je Jasna Antunović prije nekoliko godina za jednu od svojih graševina osvojila platinastu Decanteriovu medalju.

vinart-antunovic-grasevina

Gospođa Antunović je, dakle, višestruka šampionka velikih zapadnih vinskih medijskih institucija. I vina Ernesta Tolja godinama dobivaju visoke internacionalne ocjene. Sada se postavlja pitanje što međunarodna priznanja, uključujući i recentne ocjene Wine Enthusiasta, znače za vinarije Antunović i Saints Hills. Kad je riječ o hrvatskom i regionalnim tržištima, visoke ocjene i platinaste i zlatne medalje jačaju brend i mogu od određenog vina napraviti instantni bestseller, kao što se dogodilo sa Šoškićevim Haikuom2, koji je rasprodan u par tjedana nakon što je dobio Decanterovu platinu.

Kad se, pak, radi o plasmanu hrvatskih vina na važna međunarodna tržišta, situacija je nešto kompliciranija. Činjenica je da je u velikim svjetskim restoranima, od Padove i Milana, preko Kopenhagena, do San Sebastiana, Barcelone, Londona i New Yorka veoma teško pronaći hrvatska vina dok su, recimo, vina Marjana Simčiča obvezna lektira u brojnim restoranima s dvije ili tri Michelinove zvjezdice.

Takvo stanje neće promijeniti ni jedna ocjena i ni jedna medalja, nego jedino stvaranje prepoznatljivog brenda hrvatskih vina po uzoru na Austriju (nipošto po uzoru na Čile.) A takav brend i dalje ne postoji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.