Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Međimurska vinarija Dvanajščak-Kozol jučer je predstavila novu klasifikaciju vina, napravljenu po uzoru na Burgundiju

dvanajscak-g

U petak u 16 sati u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održana je jedna od najzanimljivijih radionica ovogodišnjeg Vinartova Grand Tastinga. Sve ambicioznija međimurska kuća Dvanajščak-Kozol predstavila je novu klasifikaciju svojih vina.

dvanajscak-viktor
Viktor Dvanajščak

Klasifikacija je napravljena po uzoru na burgundski sustav ali, naravno, jednostavnije, s manje elemenata. Viktor i Tea Dvanajščak uvode, dakle, tri kategorije vina. Prvo, bazičnu kategoriju čine Vina Međimurja. Oznaka Vina Međimurja odgovara burgundskoj generičkoj apelaciji Bourgogne. Slijede Vina mjesta. Vina mjesta odgovaraju burgundskim Village (Communal) vinima.

dvanajscak-radionica
dvanajscak-pusipel

Vina mjesta dolaze s više raznih položaja, proizvode se od zrelijeg grožđa i nešto dulje odležavaju od Vina Međimurja. Napokon, na vrhu piramide nalaze se Vina položaja, koja odgovaraju burgundskim cru vinima, s tim da Dvanajščak-Kozol ne prave razliku između premier crua i grand crua esencijalnu za burgundski sustav vrednovanja vina, budući da Burgundija ima više od 600 položaja s oznakom premier cru i samo 33 s oznakom grand cru. Vina položaja Dvanajščak-Kozol neće se puštati u prodaju najmanje 18 mjeseci poslije berbe.

dvanajscak-sustav
dvanajscak-vina

Uz prezentaciju koji je kompetentno vodio Kruno Filipović, član hrvatskog WSET-ova tima, kušali smo sedam vina iz sve tri kategorije. Najsnažniji su dojam ostavili zaista izvrsni Sauvignon Natura iz 2016. godine s položaja Mohokos (Vina položaja dolaze s Mohokosa, Okruglog vrha i položaja Grofovo) i hrskavi, zeleni Sauvignon iz 2021. godine koji spada u kategoriju Vina mjesta. Vina mjesta zvati će se DK Sv. Juraj. Ova pionirska  akcija obitelji Dvanajščak značajan je korak prema početku formalnih terroirskih klasifikacija hrvatskih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.