Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Asijina hrskava patka s palačinkama i umakom od crne soje i poslije četvrt stoljeća najbolje je kinesko jelo koje se priprema u Zagrebu 

asia-g

Asia na Zvijezdi u nedjelju za ručak bila je prepuna, toliko puna da je čak i vlasnica, gospođa Chen , morala raznositi tanjure. Sasvim je očigledno da svi bar malo bolji zagrebački restorani od početka 2008. godine do danas nisu bolje radili, što je fenomen za sebe. Dakle, činjenica da je Asia jučer bila prepuna nije vijest nego jedna od brojnih oznaka trenda: Zagreb se napokon pretvara u restoranski grad s nešto masovnijom publikom.

asia-patka

Vijest je patka. Hrskava pečena patka priprema se u restoranima Asia tridesetak godina, a u Asiji na Zvijezdi od otvorenja, prije dvadesetak godina. Hrskava pečena patka raskošno se servira, na velikom bijelom tanjuru s puno narezanih feta pečene patke s čvrstom hrskavom kožom, laganim, prozračnim palačnkama, gustim, ljepljivim umakom od fermentirane crne soje i štapićima poriluka, koji su hrskavi gotovo kao i patkina koža.

asia-lignje

Meso je već četvrt stoljeća jednako dobro pečeno: nikad medium rare, ali uvijek sočno. Asijina hrskava patka redovito nas podsjeća na genijalnu patku koji smo krajem devedesetih jeli u jednom popularnom hongkonškom restoranu, gdje patke peku od 1939. a prvih je dvadeset stranica jelovnika ispunjeno euforičnim pohvalama svjetskih restoranskih kritičara. Ne želimo reći da je Asijina pečena hrskava patka toliko dobra, jer nije, ali uistinu podsjeća na našu proslavljenu hongkonšku, što je veliki kompliment.

asia-dim-sum-1
asia-dim-sum

Nažalost, neka druga jela nisu bila ni približno uspjela.  To prvenstveno vrijedi za lignje na sečuanski, kakve ni jedan londonski sečuanski restoran baš nikad ne bi poslužio, zbog manjka čilija i pogrešnog rezanja lignji. No, luksuzna patka, uz koju smo pili vrlo dobar Antinorijev chianti Peppoli iz 2017. godine, ostaje definitivno najbolje kinesko jelo koje se unatrag više od četvrt stoljeća poslužuje u Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.