Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tekka ima drastično novi jelovnik, na kojem se prvi put nalaze kavijar beluga za 192 eura i mini ramen za 7 eura

tekka-sala

Sushi restorani u Europi uglavnom nisu sezonski. Stoga se njihovi meniji ne mijenjaju mjesečnim ritmom, ni tempom godišnjih doba. Tekka, najbolji hrvatski japanski restoran, menije mijenja veoma rijetko, pa je svaka veća promjena Tekkinih jelovnika mali gastronomski događaj za sebe. Pogotovo kad je riječ o drastičnoj promjeni. Novi Tekkin meni, uveden ovog tjedna, i strukturalno i sadržajno zaista jest značajno drukčiji od svih prethodnih.

tekka-mini-ramen

Strukturalno gledajući, Tekka je dosad zapravo imala dva odvojena menija: japanski i fusion. Sada je ta podjela ukinuta. Novi jelovnik kreće s juhama, predjelima, puno stranica sushija, kojeg slijede tempure, wokovi, teppanyaki, glavna jela i robata. Sadržajno govoreći, Tekka jest zadržala većinu svojih favorita, od tom yuma, preko niza predjela, do popularnih sushi setova, black coda ili wagyua, ali je dodala mnogo novih jela i sastojaka, koji zvuče seksi, neovisno o rangu cijena. Među novitetima u oči odmah upada beluga kavijar čuvenog proizvođača Prunier, koji košta 192 eura za dozu od 30 grama: radi se o realnoj cijeni za jedan od najboljih kavijara na svijetu. Drago nam je što sve više zagrebačkih restorana nudi kavijar.

tekka-sushi

S druge strane cjenovnog ranga nalazi se fini mini ramen od piletine za sedam eura. Uvođenje mini ramena, i to laganog, pilećeg, pametna je inovacija, jer Tekkin ramen može funkcionirati kao predjelo, dok su svi drugi rameni u Zagrebu zasitna glavna jela. Poglavlje sushija dopunjeno je jadranskim gofom (kanpachi), koji je sinoć bio odličan. Uz nigiri s gofom, probali smo i nigiri s flambiranom tunom, koji je također izvrstan. Tekkin nigiri servira se ugodno mlak, baš kako treba, čvrste je teksture pa se riža ne raspada u sojinom umaku, a riba je rezana tako da gotovo u potpunosti prekriva rižu. Jadranski gof pojavljuje se i u nizu drugih verzija, poput sashimija ili ukusnih tobbiko rolica.

tekka-nigiri

Ika shiso hosomaki predstavljao je iznenađenje večeri. U naizgled skromnoj rolici od sipe i shisa nalazi se više autentičnih, minimalističkih japanskih okusa nego u 95 posto hrvatskog sushija. U odjeljku posvećenom tempuri primijetili smo i smuđa, koji se prvi put pojavljuje u Tekki. Među glavnim jelima privukla nas je još jedna debitantska riba, jadranska hama. Uzorno pečeni, sočni filei hame serviraju se na aromatičnom tamnom dashiju, s jako finim “rizi bizijem ” u kojem edamame i šparoge zamjenjuju grašak

Važno je reći da novi Tekkin meni nudi dosta vegetarijanskih opcija. Mario Minder, Tekkin vlasnik, novim je jelovnikom efektno pomladio svoj restoran i osigurao da u idućih nekoliko godina Tekka bude stalno puna, kao što je bila sinoć. Cijene u Tekki i dalje su prilično niske, ne računajući, naravno, kavijar, wagyu i crni “bakalar” koji moraju biti skupi. Pa tako biftek s duxellesom od shiitakea košta 22 eura (168 kuna). Radi se o jednom od najjeftinijih bifteka u Zagrebu. Minderova Tekka podjednako uspješno radi na obje lokacije, zagrebačkoj i rovinjskoj, što je prilično zahtjevan poslovno logistički pothvat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.