Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stara Škola Priske Thuring jako je dobar restoran unatoč prividno jednostavnom kuhanju

stara-skola-g

Stara Škola nije fine dining restoran. Škola nije ni klasična, suvremena konoba. Ne bismo klasificirali Staru Školu ni u žanr ambiciozne bistrologije. Stara Škola jednostavno ima svoju put. To je pristupačna, poznata hrana, tehnički dobro skuhana, s puno znanja i poštovanja prema namirnicama, koja se poslužuje u opuštenoj, gotovo kućnoj atmosferi. 

Stara Škola je prije svega fantastično uređena, s jednim od najboljih ambijenata u cijeloj Istri. Njezin  vintage retro stil odlično se uklapa u prirodu Krasice, privatna sala, nekadašnja zbornica posebno je ugodna, a čini nam se kako bi terasa mogla postati instantni hit kad počnu topliji dani. S terase na krovu, koja bi trebala postati koktel bar, pogled puca preko nekoliko istarskih gradova sve do Italije. 

stara-skola-sala-1
stara-skola-terasa-1

Priska Thuring u tom ambijentu kuha iskreno i vrlo osobno. “Ponosni smo što smo se uspjeli povezati sa zajednicom. Gotovo svi naši proizvodi su lokalni i sezonski.” rekla nam je,“Nečeg ima sad, nečeg nema, radim kako me dobavljači nazovu i kad znam da mogu dobiti svježu namirnicu.” Jela s našeg jelovnika bila su vrlo dobra do odlična. Ručak smo započeli pozdravom u obliku kruščića od pirovog brašna sa svinjskom masti i češnjakom koja je imitirala maslac. Kruščići su bili topli, tek pečeni,  a sve je povezalo Claijevo maslinovo ulje.

stara-skola-podrum
stara-skola-vino

Službeni dio jelovnika počeo je s ultra tanko narezanom sirovom jakobovom kapicom s limunom, ciklom glaziranom u svom soku i zimskom salatom s dresingom o šipka i domaćom ricottom iz mljekare Latus iz Orbanića. Nakon laganih predjela dobili smo dva ozbiljna jela s kojima rastu očekivanja. Tartar, odnosno profiterol od dimljenih dagnji s ukiseljenim lukom i  kimchi s krekerima od oslića s aiolijem od kapara. “Ovo jelo je sasvim običan rižoto, ja ga obožavam.” prezentirala nam je Priska Thuring svoj crni rižoto od sipe. Koji nije nimalo običan, precizno kuhan, s dodacima poput pečenog poriluka i sira Kumparička starog godinu dana. “Glavno jelo je također obično,”, rekla nam je Priska Thuring ponovno, očito ponosna na tu činjenicu. Odojak sa žara, zimska salata s dresingom koji podsjeća na francusku salatu, prokulice s lardom i krumpir. Ovaj slijed zaziva obiteljska druženja, što je vrlo vjerojatno i bio cilj.

stara-skola-jela
stara-skola-krafne

U kombinaciji sa zeljem i svojim sokovima odojak je postao vrhunsko jelo, a sasvim jednostavni krumpir i prokulice vrlo ukusni prilozi. Deserti su karnevalski: krafnice, fritulice i churrosi koje umačete u mascarpone, kava-čokoladu ili džem. Deserti su na razini ostatka ovog zaista ugodnog ručka. Jela Priske Thuring u Staroj Školi osmišljena su za dijeljenje  među gostima i komunikativna, nisu kompleksna ali su stručno pripremljena s uistinu dobrim sastojcima koji odražavaju kraj u kojem se restoran nalazi. Back to basics pristup. 

stara-skola-salon

Vinska lista je napravljena s puno znanja. Najveći dio, naravno, zauzimaju impresivne vertikale Claijevih vina. Ali, posebno treba pohvaliti i ostatak vinske karte na koji su u Staroj Školi ponosni, a to su prirodna biodinamička vina iz ostatka Europe, poput Mustera, Nestareca, nekoliko Slovenaca i ostalih. Posebnu pažnja pažnja posvećena je koktelima i čaju koji u Staroj Školi preporučuju za kraj ručka ili večere. 

Vidi se da je Stara Škola još koncept u nastajanju koji će u potpunosti zaživjeti u nadolazećim mjesecima. Uz koktel bar na terasi, planiraju otvoriti shop, malih tapas bar. Ručak za dvoje platili smo 234 eura. 

STARA ŠKOLA

Krasica 35, Buje

HRANA -4 VINA 4 KOKTELI I ČAJEVI +4 AMBIJENT -5 SERVIS +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.