Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAJ BOJKOTA Beluga Grupa najavila uvoz 300 tisuća boca Johnnie Walkera mimo vlasnika brenda Diagea

Johnnie-Walker-Whisky-Digital-Mentorship-Program

Ruski alkoholni div Beluga Grupa najavio je da će ove godine uvesti više od 300.000 boca Johnnie Walkera, uz dopuštenje Kremlja. Beluga je službeno izrazila namjeru uvoza whiskyja u Rusiju bez dopuštenja vlasnika brenda Johnnie Walker, korporacije Diageo. 

Diageo se nešto manje od godinu dana povukao iz Rusije zbog Putinove invazije na Ukrajinu. Prekinuli su sve veze s  partnerskim firmama u Moskvi i St. Petersburgu koje su buteljirale Bell’s i White Horse whiskyje za rusko tržište. 

Nakon što su se veliki globalni brendovi, na čelu s McDonald’som počeli povlačiti iz Rusije, Putinova vlada odobrila je takozvani paralelni uvoz, kontroverznu praksu uvoza odabranih premium brendova, uglavnom alkohola, mimo njihovih proizvođača i vlasnika. 

Ruski poslovni dnevnik Kommersant otkrio je da se Beluga, grupacija nazvana po slavnoj Beluga votki, prva prijavila za paralelni uvoz, a odmah iza nje veliki koncern Luding Group, koji također planira koristiti mehanizam paralelnog uvoza za zaobilaženje bojkota za Johnnie Walker i Macallan whisky.

Diageo nije komentirao novu situaciju s paralelnim uvozom Johnnie Walkera, pitanja novinara iskoristili su da poruče kako će uskoro prekinuti i zadnje preostale poslovne veze s Rusijom.

Međunarodni proizvođači i vlasnici brendova ne mogu spriječiti ulazak svojih proizvoda u Rusiju kroz paralelni uvoz. Jedino što im pomaže jest činjenica da na tržištu nije lako nabaviti ozbiljnije količine alkohola mimo ovlaštenih distributera, a teško ih je i naplatiti otkad je Rusija isključena iz swifta. Ruski distributeri uglavnom traže poznata pića kod veletrgovaca u susjednim zemljama. Istraga koju je prošli tjedan objavio Mail on Sunday otkrila je da moskovske trgovine još uvijek prodaju britansku vrhunsku robu, uključujući Rolls-Royce automobile.

Što se whiskyja tiče, potrošnja u Rusiji ostala je stabilna na oko 67 milijuna litara u 2022, jer su distributeri imali zalihe i ruske destilerije i punionice su povećale proizvodnju za oko trećinu.

Neke ruske tvrtke proizvode takozvani lažni whisky, osmišljen da bi se cijenom i dostupnošću natjecao s bazičnim brendovima poput White Horsea, jer se zalihe takvih whiskyja smanjuju. 

Boca ruskog Mac Callistera – koji se prodaje kao “škotski whisky”, košta nešto više od četvrtine cijene Johnnie Walkera. No, tržište za premium whisky još postoji. Kako kažu tamošnji distributeri, domaća proizvodnja čini 45 posto potrošnje alkohola, ali ruska srednja klasa želi piti samo uvozne kvalitetne brendove, posebno whiskyja, gina, ruma i tekile. Beluga Group najavila je da će paralelnim uvozom u Rusiju vratiti i Jagermeister. 

Rusija je prije invazije 2021. uvezla 31 milijuna eura škotskog whiskyja. U to nije uračunat uvoz preko Latvije koja preprodaje goleme količine zapadnog alkohola u Rusiju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.