Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigla nova berba Mazasa Roble, španjolskog vina od 97 bodova i 14 eura

Mazas Roble iz 2020. lani je izazivao dosta veliku senzaciju u međunarodnim profesionalnim vinskim krugovima.

Mazas Roble osvojio je 97 bodova, platinastu medalju i titulu Best in Show na Decanterovim Svjetskim nagradama, sve to uz cijenu od petnaestak ili manje eura. U ZagrebU je koštao 105 kuna i rasprodao se za petnaestak dana.

Mazas Roble, podsjetimo, vino je iz apelacije Toro, tipične po vrućim ljetima i svojedobno brutalno oštrim zimama (što se promijenilo zbog globalnog zatopljenja). U Toru se obrađuje oko 6000 hektara vinograda, što je skoro dvostruko više nego u Istri. Najvažnija je sorta tempranillo, kojeg u Toru zovu Tinta de Toro. Mazas je relativno mlada vinarija, specijalizirana za vrhunska, ali široko dostupna regionalna vina.

Riječ roble, koja doslovno znači hrast, u Španjolskoj označava mlađa vina, koja su kraće vrijeme provela u hrastovim bačvama. Novi Mazas Roble, iz 2021. godine, po mnogočemu se razlikuje od platinastog prethodnika, ali ne u lošem smislu. Šampionski Mazas Roble bio je intenzivna voćna bomba, s nevjerojatnom koncentracijom crnog i crvenog voća, uokvirenog u ponešto dima i čokolade.

Mazas Roble iz 2021. značajno je strukturiraniji. On ima čvrstu, gotovo piramidalnu, taninsku strukturu, a zreli se tanini na jeziku osjete barem jednako intenzivno kao i kupine, borovnice i maraske. Završetak je dulji i višeslojniji od Mazasa iz 2020. Kompozicija je ista: 90 posto tempranilla i 10 posto garnache. Mazas Roble iz 2021. može trajati barem desetak godina, traži nešto strpljenja i predstavlja nevjerojatnu vrijednost za novac. I dalje, naime, košta 14 eura.

Gastropreporuka Mazas je vino stvoreno za roštiljarne, za bifteke, pečenu teletinu i jednostavna jela od govedine, patke i visoke divljači

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.