Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slastičarka Petra Dragojlović dala nam je recept za svoje krafne iz riječke Babushke 

babushka-krafne-recept

Kad smo u subotu ujutro došli ispred Babushke u Rijeci, red je narastao na nekoliko desetaka ljudi, a na vratima je bio natpis “Prikup krafni”. U Rijeci je špica sezone maškara, vrijeme krafni. “U 45 minuta smo prodali otprilike 400 komada, ljudi me konstantno zovu da napravimo još,” rekla nam je slastičarka Petra Dragojlović, osnivačica i vlasnica Babushke.

Babushka je kao što smo već pisali, dark bakery, što znači da radi po narudžbi. Međutim, u zadnjih godinu dana Babushka je ozbiljno narasla. Zaposleno je još novih ljudi, a Petrini proizvodi se mogu pronaći i u drugim trgovinama i lokalima u Rijeci. 

Za vrijeme karnevala Babushka sad već tradicionalno priprema jedne od najboljih krafnica u gradu. Trenutno su u ponudi skuta limun i krafne s čokoladom. Petra nam objašnjava kako se trude uvijek imati jedan basic i jedan drukčiji okus krafni. Tijesto mijese dan ranije i prolazi kroz hladnu fermentaciju. U nastavku donosimo recept za deset komada krafnica težine 40 grama. 

Babushkine krafnice

krafne-g
  • 190g brašna (glatkog-snažnog brašna) 
  • 25g šećera 
  • 8g svježeg kvasac 
  • 2 jaja (sobne temperature)
  • 20g vode 
  • korica limuna (nešpricanog)
  • korica naranče (nešpricane) 
  • prstohvat soli 
  • 45g maslaca (sobne temperature) 
  • cimet (po želji opcija) 

U posudi sa strane pomiješati fini šećer kristal sa žlicom cimeta 

Brašno, šećer,sol, korice agruma i začine pomiješajte u zdjeli. U zdjelu miksera, stavite vodu, svježi kvasac i jaja, sve dobro izmiksajte pa dodajte suhe sastojke. Koristite nastavak za tijesta na mikseru, i miksajte dok se ne počnerazvijati gluten, oko 10-tak minuta.

Pustite da tijesto odmori u posudi 20-30 minuta. Ponovno na srednjoj brzini pokrenite mikser i postupno dodavajte kockice maslaca. Miksati malo duže, da se u potpunosti razvije gluten. Tijesto je gotovo kad se počne odvajati od stijenki miksera a zdjela ostaje čista.  

krafne-tijesto

Prebacite u posudu za dizanje, pokrijte vlažnom krpom i pustiteoko sat vremena da se diže na sobnoj temperaturi. Kad se tijesto udvostruči rubove preklopite prema sredini i premjestite ga u hladnjak na hladnu fermentaciju, najbolje preko noći. Tijesto će tako razviti bolji okus. 

krafne-friganje-1

Drugi dan tijesto izvaditi iz hladnjaka, porcionirati u loptice po 40 grama težine. Tu će vam trebati malo tehnike, jer svaku lopticu treba dobro oblikovati i zategnuti, da gornja površina krafne bude potpuno napeta i glatka. Loptice posložite na tacnu ili neku površinu za dizanje (idealno ih je pokriti tankom prozirnom folijom,da se ne stvori korica na tijestu).

krafne-tekstura

Krafnama će trebati sat do dva dizanja, ovisno o temperaturi u prostoriji. Kad narastu za oko 50 posto volumena, vrijeme je za friganje. Ulje zagrijte na 165 stupnjeva i frigajte po par minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Gotove krafne uvaljajte u cimet i šećer (opcija) i punite po želji.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.