Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Papaja i Zmajsko Rouge najzabavniji su pairing koji smo probali ove godine

zmajsko-papaja

Jako volimo papaje. Medutim, papaje u Hrvatskoj baš i ne valjaju. I kad su sasvim zrele, sa sjajno narančastim mesom, papaje u Hrvatskoj pate od manjka okusa, loše, brašnaste teksture i nedostatka života. Svatko tko je nekad boravio u jugoistočnoj Aziji zna da papaje iz naših supermarketa nemaju nikakve veze sa zaista svježim, prirodno dozrelim azijskim papajama.

“Naše ” su papaje jednako tužne i anemične kao izraelske ili španjolske jagode koje se ovih tjedana prodaju u supermarketima, u usporedbi s pravim domaćim svibanjskim jagodama. Flanders Red (Rouge) kiselo je belgijsko pivo sa srednjim alkoholom i vrlo kompleksnim bouquetom u kojem se miješaju tamno voće, mliječna kiselina, razne pozitivne bakterije i diskretni elementi drva. Prvi hrvatski Flanders Rouge proizvela je Zmajska pivovara. Prodaje se u buteljama od 0,75 litre.

Dvije je godine odležavao u hrastu i košta 13,5 eura. Neku smo večer narezali zrelu papaju, pa smo razmišljajući što bismo uz nju mogli popiti, odlučili pokušati sa Zmajskom Rouge. Rezultat je bio senzacionalan. Kiselost i vibrantnost piva osvijetlili su i oživjeli dosadnu supermarketsku papaju koja nas je odjednom počela podsjećati na Koh Samui, dok je slatkoća voća ublažila trpkost piva. Pivo je, pak, naglasilo pikantne i začinske note papajinih sjemenki. Kod nas se papaja uglavnom servira bez sjemenki, što je pogrešno. Papajine crne sjemenke koje nalikuju na zrna kavijara imaju distinktivan okus s blagom dozom ugodne ljutine. Svježa papaja i Flanders Rouge čine uvjerljivo najoriginalniji i najzabvaniji pairing koji smo probali ove godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.