Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U srijedu je u Esplanadi održan En primeur graševina, koje su vrlo dobre. Ali slavonski cabernet franc mogao bi biti genijalan

en-primeur-grasevina-g

Udruga Graševina Croatica u Esplanadi je 1. veljače organizirala prvi postpandemijski En primeur, predstavljanje vina iz lanjske berbe. Vlado Krauthaker odmah nam je kazao da je 2022. bila veoma dobra berba za slavonska bijela vina. U što smo se uvjerili kušajući njegove cvjetno-voćne mlade graševine.

Vlado Krauthaker

Jednostavna graševina sve nadahnutije kutjevačke braće Sontacchi također miriše na bijelo cvijeće, no njihova single vineyard graševina iz 2022. mnogo je bogatija, puna aroma vinogradarskih bresaka i lijepo balansira optimalnu zrelost grožđa s dobrim kiselinama. Beljska Vrhunska graševina uobičajeno je izvrsna, čista, supstancijalna, s dugim resko-zrelim okusom. Vrhunska Graševina Iločkih podruma netipično je svježa, hrskava, ali i precizno balansirana, baš kao i Graševina Antunović.

en-primeur-antunovic
Branimir Turk i Jasna Antunović Turk

Jasna Antunović Turk lani je proizvela i atraktivan, posve suhi Rose od crnog pinota: radilo se o najprivlačnijem Roseu, uz Galićev, koji smo probali na slavonsko-baranjskom En primeuru. Međutim, glavna zvijezda kušanja mladih slavonskih vina bio je, pomalo neočekivano, cabernet franc.

Vlado Krauthaker odveo nas je do svog štanda i rekao: “Ako se dogovorimo da probate samo jedno vino, što mislite koje će to vino biti?” Pa nam je natočio svoj prvi Cabernet Franc, koji dolazi iz berbe 2021. Vino je briljantno; puno crvenog cvijeća, trešanja, višanja, zrelih tanina, herbalnih nijansi i dobrih kiselina.

en-primuer-grasevina-detalj

Krauthakerov Cabernet franc, koji još neko vrijeme neće doći na tržište, senzacionalan je baš kao i njegov Nebbiolo iz 2017. Veliki potrošači, poput hotelskih kuća, sad bi trebali kupiti po nekoliko stotina boca, pa ga odležavati negdje do 2025. ili 2026. Cabernet Franc erdutskog Royal Hillsa ne treba toliko vremena; on je spreman već sada i izvrsno se slaže s roštiljem, plavom ribom i pizzom. Cabernet franc Jasne Antunović, koji potpisuje njen sin Branimir Turk, spada među najbolja crna vina istočne Hrvatske unatrag najmanje pet godina; ovaj je CF napravljen u stilu koncentriranih vina iz St.Emiliona. Cabernet franc očigledna je i uzbudljiva budućnost crnih vina istočne Hrvatske. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.