Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je Lumin Marques de Riscal XR iz 2017. uvrstio  među najbolja crna vina godine

decanter-marques-de-riscal

Marques de Riscal velika je povijesna vinarija Rioje, o čijoj smo izvrsnoj Gran Reservi iz 2016. nedavno pisali. Siječanjski je Decanter Riscalov XR iz 2017. proglaso jednim od najboljih crnih vina na svijetu za 2022. godinu.

marques-de-riscal
Vinarija Marques de Riscal

XR je posebno Riscalovo izdanje. Legenda kaže da su Riscalovi enolozi još od 19. stoljeća pa sve do sredine šezdesetih godina 20. stoljeća one bačve u kojima su se vina razvijala drukčije nego u većini bačvi, označavali slovima XR. Ta vina nisu odlazila na tržište sve do berbe 1964. kad je XR postao komercijalna kategorija. XR iz 2017. napravljen je of 95 posto tempranilla i 5 posto graziana. Vino je odležavalo u novom američkom hrastu.

XR iz 2017. probali smo uz nedjeljni ručak, koji se bazirao na starom parmezanu i raznovrsnim suhim gljivama, od vrganja, preko crnih trubača, da umamiziranih japanskih shiitakea. XR 2017. primjer je ujedinjenja snage i elegancije. XR je masivan, a 14,5 posto alkohola, s vrlo intenzivnim bouquetom (crno voće, vanilija, humidor, dim) glatko kremastom teksturom i moćnom, taninskom strukturom: tanina je jako mnogo, ali su sitno granulirani i slatki.

XR je potpuno zaokružen, bez i najmanjeg ruba. Može se piti već sada, a trajat će minimalno četrdeset godina. Ovo odlično vino koje košta 34 eura, distribuira zagrebačka LU-MA Ekskluziv.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.