Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moments.hr počeo je prodavati vina obitelji Niepoort, klasičnog proizvođača porta

niepoort-g

Nizozemska obitelj Niepoort osnovala je vinariju u dolini rijeke Douro 1842. godine. Vinariju danas vode brat i sestra Dirk i Verena Niepoort, a kuća Niepoort jedna je od najuglednijih u svijetu porta. Tijekom blagdana probali smo dva Niepoortova vina: LBV Port iz 2018. i Redomu iz 2019. LBV je skraćenica za Late Bottled Vintage, stil proizvodnje porta koji je postao masovnije popularan u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Radi se o prijelaznom žanru između jednostavnog ruby porta i vintage porta. LBV odležava u bačvama ili inoksu minimalno četiri godine prije buteljiranja.

niepoort
Vinarija Niepoort
niepoort-obitelj
Obitelj Niepoort

Za razliku od vintage porta može se piti odmah, nema debeo gusti talog i ne oksidira ni nakon sedam dana u otvorenoj boci. Vintage port mora se čekati godinama, može trajati dulje od pola stoljeća, trebalo bi ga dekantirati zbog taloga, mora se popiti u 24 do 48 sati od otvaranja boce i bitno je kompleksniji i skuplji od LBV-a. Niepoort proizvodi porto od tipične mješavine grožđa u kojoj dominiraju touriga nacional, touriga franca i tinta roriz. Loze su stare između 60 i 100 godina.

niepoort-lbv-2018-1

Touriga nacional i touriga franca autohtone su portugalske sorte, dok je tinta roriz lokalno ime za tempranillo. Niepoortov LBV iz 2018, dosta teške godine za Douro, visoko je koncentriran, živahan, tek umjereno sladak porto s puno aroma tamnog voća i crne čokolade, i s vrlo naglašenom kiselinom koja ga čini svježim i gastronomski raznolikim.

Niepoortov LBV ide odlično uz tamnu čokoladu, suho voće, čokoladne deserte, kesten pire, kao i uz panettone, krafne i buhtle. Ako ga lagano ohladite, sjajno se slaže s gusjim jetrima i kremastim sirevima. Zbog visoke koncentracije i 19,5 alkohola, porto se pije u manjim dozama, pa je korisno što se LBV dobro drži u načetoj boci. Niepoortov LBV iz 2018. odličan je uvod u opsežni svijet porta, kod nas gotovo nepoznatog ali zapravo jednog od najvažnijih i najspecifičnijih slatkih fortificiraniih vina. Pogotovo zato što Niepoortov LBV košta 25 eura, što je izvrsna vrijednost za novac.

niepoort-redoma

Redoma je Nieportoovo suho vino, koje se vinificira od slične mješavine grožđa kao i LBV, uz veći postotak tinte roriz (tempranilla). Redoma se proizvodi od 1991. godine, a berbu 2017. Robert Parker ocijenio je s 96 bodova. Redoma je krajnje neobično vino za standarde Doura. Ona je niskoalkoholna, tek 12 posto, i relativno niskoekstraktna .

No, Redoma je čvrsto strukturirana, ultrasvježa, elegantna i ima ozbiljan potencijal odležavanja. Bouquet je herbalno cvjetan, a okus dug s herbalnim i voćnim elementima: na nepcu se osjeća puno tanina. Redoma, koja košta 35 eura, bogomdano je vino za tartufe, vrganje, crne trube, suhe, s vjerojatno i svježe smrčke. Može se, naravno, piti i uz roštilj, teleće kotlete, plavu tunu, odreske lososa, a osobito se dobro nadopunjava s odležanim parmezanom. Vina obitelji Niepoort prodaje zagrebački Moments.hr.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.