Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alternativa je zdravi low-carb/bezglutenski bistro u kojem je, međutim, najbolje jesti kulen i pršut

alternativa-g1

Na samom ulazu u bistro Alternativa u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, obješen je njegov svijetleći manifest: “Alternativa nje samo bistro. Mi promoviramo ukusne ali zdrave izbore koji unapređuju kvalitetu vašeg života.” Da, u pravu ste. “Pokret” je najvažniji pojam ovog manifesta Alternativu je u listopadu 2022. otvorila Venecuelanka Mariangel Perez, s poslovno ispravnim uvidom da inače živa zagrebačka restoranska scena začudo nema nijednog trendovskog bistroa fokusiranog na prehramene trendove poput keta, low-carba, LCHP-a, veganske hrane…

Ono što gospođa Perez možda nije mogla znati jest da je Zagreb imao niz takvih lokala, ali su svi propadali zbog istih grešaka. Pa je i sama u Alternativi ponovila mnoge od tih grešaka. Prvo, Alternativa se reklamira kao prvi hrvatski low-carb bistro u kojemu se ne poslužuje ni glutenska hrana. Što to znači u praksi? Puno mesa i ribe, uglavnom nemasnih proteina i još više povrća. Da biste u tom žanru napravili uspješan restoran, morate zaista poznavati hranu. I imati chefa koji iskreno voli takve sastojke i dovoljno vlada tehnikama da iz njih izvuče maksimum okusa i tekstura.

Poučeni ranijim iskustvima sa “zdravim” restoranima u kojima su chefovi svoje neznanje o isticanju okusa i kompleksnosti jela od ograničenog izbora namirnica naprosto maskirali golemim količinama češnjaka, pitali smo koja jela na meniju sigurno ne sadrže češnjak jer ga ne jedemo. Nakon provjere s kuhinjom, konobar nam je rekao da na cijelom meniju od desetak jela češnjaka nema samo u burgeru i carbonari. Znači, gotovo devedeset posto jela u Alternativi sadrži češnjak u više ili manje osjetnim količinama. Meni je relativno razumno sastavljen, s pokojim zanimljivim jelom poput bouillabaisea ili sashimi lososa, Alternativa nudi dva bezglutenska kruha, od bademova brašna i tamni sa sjemenkama, prilozi su također donekle zanimljivi. Ali hrana opravdava mnoge negativne predrasude prema restoranima iz “pokreta zdravije prehrane”. 

alternativa-manifest

U četvrtak smo ručak u punoj Alternativi, koja se do pola dva pristojno popunila, počeli pozdravom iz kuhinje, vrlo ukusnim hrskavim krekerima od sjemenki, položenih na par listova salate s ribanim sirom i pestom. Za predjelo smo naručili The best od svega, Alternativinu selekciju suhomesnatih proizvoda i sireva. Beljski kulen bio je izvrstan, drniški pršut vrlo dobar, buđola ukusna, sirevi prosječni, a tamni podgrijani bezglutenski kruh sa sjemenkama bezličan. Tu i tamo osjetili smo tek začuđujuće intenzivan, odličan okus bučinih sjemenki u kruhu. Uz suhomesnate proizvode dolaze zdjelice s režnjevima ukiseljenog češnjaka i groznih otkoštenih crnih maslina iz supermarketa.

alternativa-losos

Ta prilično bogata daska ujedno je bila najbolje što smo jeli u Alternativi. Što dovoljno govori o njenom konceptu, a možda i objašnjava zašto se liječnici žale da im, otkako je u modi keto dijeta, dolazi sve više ljudi s gihtom. Low-carb nije sinonim za zdravo. A nije ni znak modernosti. Low-carb dijete popularne su još od 1863. kad je pretili engleski poduzetnik William Banting objavio “Otvoreno pismo o korpulentnosti”, knjižicu o svojim iskustvima mršavljenja izbjegavanjem šećera i škroba.

alternativa-burger

Prejedeni kulena i pršuta, za glavna smo jela naručili sashimi losos i burger (kao jedino jelo s menija bez češnjaka). Nije nam jasno tko je i zašto jelo od lososa nazvao sashimi. Na meniju piše da je losos pohan, pa bi nedužni gosti možda pomislio da je možda riječ o sashimi-grade lososu, što bi ukazivalo na kvalitetu. No, Alternativin sashimi losos je tek nekoliko komada lososa iz supermarketa pohanog u bezličnoj korici od bademova brašna, položenih na svježi kupus.

Burger od black Angusa bio je korektan, meso je bilo relativno sočno i s crtom dima u okusu, džem od luka i gorgonzola dobro dozirani, ali bezglutensko pecivo bilo je mizerno: bezokusno, smežurano i žilavo. Čips od batata koji dolazi uz burger patio je od standardnih amaterskih grešaka: hrskavi rub, dinstan u sredini i s iritantnim okusom masnoće koju je upio. Čak i u nemogućim uvjetima na kućicama zagrebačkih food festivala ljudi uspijevaju ispeći ukusni, hrskavi i nemasni pomfrit i čips od batata. U Alternativi to nisu svladali. 

Alternativa nije loše mjesto. Ambijent je šarmantan, izvukli su maksimum iz prostora, a stol u izlogu jedan je od ugodnijih u centru Zagreba. Servis je ljubazan i otvoren, vinska lista pristojna (Bertoša, Babić Dalmatian Dog, Puhelek.). No, zaista bi bilo vrijeme da zagrebačka restoranska scena preraste to iritantno muljanje s prodajom bezličnog kuhanja s mediokritetskim namirnicama pod trendove zdrave hrane. Što su, čini se, shvatili i vlasnici Alternative, jer najavljuju značajne promjene: od promjene chefa do, kako su nam rekli u bistrou, “širenja koncepta izvan low-carb i bezglutenskog.” Ručak za dvoje u Alternativi, uz nekoliko čaša Dalmatian Dog babića, pjenušca Kraljica Ivane Puhelek i bocu Puhelek Sauvignona, platili smo 114 eura.

ALTERNATIVA BISTRO

Vlaška 35, Zagreb

HRANA -3/5 VINA +3/5 SERVIS +3/5 VINA +3/5

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.