Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE GODINA ZECA Što se jede za kinesku novu godinu 

U izvrsnom Netflix specijalu, komičar kineskog podrijetla Ronnie Chang gotovo savršeno objašnjava značenje kineske Nove Godine. “I tijekom blagdana Nove godine, našeg najznačajnijeg blagdana u godini, kada se vidimo pozdravljamo se s Nadam se da ćeš se obogatiti (Želim ti sreću i prosperitet)”. Kinezi zaista vole prosperitet i blagostanje.”  Kao nacija s posebnim afinitetom prema simbolizmu, a takva su i tradicionalna kineska jela koja se konzumiraju tijekom proslave kineske Nove godine, koja traje otprilike dva tjedna. 

1. Dumpling (Jiaozi) 

dumplings

Dumplings su u Kini povezani s blagostanjem, a prema nekim tradicijama, što više dumplinga pojedete imat ćete više novaca u novoj godini. Neki dumplinge motaju rukama, a neki ih jednostavno kupuju na štandovima po količini. Najpopularnije punjenje je ono s mljevenom svinjetinom, dok ju neki mješaju s kozicama, bijelim kupusom, sezamovim uljem i soya sosom. U novije vrijeme pojavljuju se i vegetarijanske inačice jela za sve brojniju kinesku publiku koja ne jede meso. Takva verzija dumplingsa najčešće sadrži rotkvicu, poriluk, tofu i shiitake gljive. 

2. Spring rolice (Chun Juan) 

dragon-bbq-springrolls

Spring rolice su dobile ime po blagdanu kada se pripremaju (Kineska Nova godina se često naziva i Spring Festival). Ovo je još jedno kinesko jelo koje simbolizira prosperitet te namjerno nalikuje na komad zlata. Hrskavo tijesto puni se s mrkvama, shiitake gljivama, kupusom, grahom i svinjetinom. Spring rolice se najčešće umaču u kombinaciju shaoxing vina, oyster sosa i đumbira. 

3. Nian gao

nian-gao

Nian gao je tradicionalna kineska torta koja se priprema za vrijeme Nove godine, napravljena od rižinog brašna, po čemu je dobila jednostavno ime rižina torta. Ostali sastojci su šećer, kesteni, datulje i listići lotosa. Značenje ovog jela je u generalnom poboljšanju života. 

4. Rižine kuglice (Tang Yuan) 

tang-yuan

Rižine kuglice su simbol druženja i ponovnog sjedinjenja među prijateljima i obitelji. Rižine kuglice su pripremljene od ljepljivog rižinog brašna i vode te se stavljaju u začinjeni temeljac. Mnogi Kinezi ovo jelo jedu kao comfort food za vrijeme Nove godine. 

5. Noodles (Changshou Mian) 

noodles

Za vrijeme Nove godine tradicija je u Kini pripremiti što duže noodle koji simboliziraju dugovječnost i bolji život. Noodle se najčešće prže s oyster sosom, shiitake gljivama i bok choyom, kineskom vrstom kupusa. Druga verzija koja se jede tijekom Nove godine je u jednostavnom temeljcu začinjenom sa soyom i đumbirom. 

Na dočeku Godine Svinje pojeli smo najbolju kinesku večeru u Hrvatskoj za dugo godina

6. Cijela riba (Dayu Darou) 

cny-brancin

Cijela riba predstavlja višak u kineskoj kulturi i prosperitet. Najčešće se riba jede tijekom večere, u gotovo u dijelovima Kine je pripremaju na pari, dok svaka regija ima svoj stil umaka i dodataka. 

7. Voće i povrće 

voce

Voće je se najčešće poklanja prijateljima i obitelji u znaku sreće i prosperiteta. Kinezi voće jedu nakon jela zbog svoje slatkoće. Neka od tipičnih voća su grejpfrut, kumkvat i dinja. Još se poklanjaju alge, gljive i bambus koji svi reprezntiraju dugovječnost, bogatstvo i obitelj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.