Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U petak je na Banovu Brdu održana tradicionalna beljska Vinceška, najveća baranjska zimska zabava posvećena vinu

vinceska-2023

Blagdan Svetog Vinka u Baranji se zove Vinceška. Najzabavnija i najspektakularnija Vinceška redovito se održava na Banovu Brdu, u novom podrumu Vinarije Belje. Nekoliko smo puta posjetili beljsku Vincešku.

Sjećamo se jako hladnih, baš ledenih dana, kada ni mećava nije sprečavala vrijedne pečenjare da na otvorenom okreću šarane na rašljama. Pamtimo prepune dvorane iznad i danas modernog beljskog podruma, u kojima  se se brojni gosti poslije izvrsnih kulena, uključujući i onaj čuveni crni, svom snagom bacali na zdjele s vrućim grahom, koje su se nekako prirodno slagale s glazbom tamburaških bendova i snježnim okruženjem. Sjećamo se brda vrućih krafni i posvećenja vinograda u dubokom snijegu.

Ovogodišnja je Vinceška održana u petak 20. siječnja, uz više od pet stotina gostiju iz Hrvatske i regije. Vinograde je, kao obično, blagoslovio lokalni župnik, dok je Damir Leko, predsjednik Uprave Belja, istaknuo kako je tradicija Vinceške obnovljena poslije dvogodišnje pandemijske pauze. Gospodin Leko kazao je da je strateški cilj Belja za 2023. godinu povećati zastupljenost beljskih vina na hotelskim i restoranskim vinskim listama. Belje trenutno obrađuje 564 hektara vinograda. Na čak 85 posto uzgaja se graševina, koju Belje vinifcira u različtiim stilovima. Beljske su graševine, kao i beljska zaista odlična crna vina, osvojile čitav niz važnih međunarodnih nagrada, uključujući prvu Decanterovu zlatnu medalju za hrvatsko crno vino. Radilo se, podsjetimo, o Merlotu iz 2008. godine 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.