OBJAVLJEN ŽIRI Najboljeg mladog chefa na svijetu birat će Pía León, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Julien Royer, Nancy Silverton i Eneko Atxa

S.Pellegrino Young Chef Academy najjače je svjetsko natjecanje chefova do 30 godina. Sjajno producirani događaj finale tradicionalno organizira u Milanu, pod paskom najboljih i najcjenjenijih chefova na svijetu. Tijekom izlučnih natjecanja i u velikom finalu, mlade chefove iz cijelog svijeta ove će godine voditi i ocjenjivati zaista impresivan žiri. Ovih dana objavljena su imena chefova koji će izabrati najboljeg mladog kuhara na svijetu za 2023. godinu. Evo njihovih kratkih biografija
Pia Leon

Peruanska chefica, suvlasnica revolucionarnog Centrala u Limi, Mila u Andama (sa suprugom Virgiliom Martinezom) i chefica restorana Kjolle. Proglašena najboljom cheficom na svijetu za 2021. u izboru World’s 50 Best Restaurants. Pia Leon poznata je po istraživanjima bioraznolikosti Perua, globalnoj afirmaciji afirmacije peruanske kuhinje i tradicije i projektu Mater Iniciativa. León je završila Le Cordon Bleu u Limi, a posao je učila u brigadama Astrid y Gastóna u Limi i El Celler de Can Roca u Gironi. U Central je došla 2009. kad ga je Martinez tek otvorio. S Martinezom je stavila Peru na svjetsku kartu suvremene gastronomije a u Kjolleu istražuje drugačiji radikalni koncept potpuno fokusiran na prirodu namirnica.
Ricardo Camanini

Veliki chef iz Bergama, Camanini je chef restorana Lido 84 na jezeru Garda, koji je otvorio 2014. s bratom Giancarlom. Lido 84 sigurno je jedan od pet najcjenjenijih talijanskih restorana, 15. na listi World’s 50 Best Restaurants. Camanini je učio u restoranu s tri zvjezdice talijanske kuharske legende Gualtiera Marchesija, kod Raymonda Blanca, Jeana Louisea Nomicosa i Alaina Ducassea. Camanini je izmislio posve novu vrhunsku kuhinju, ali uvijek na temeljima Gualtierijeve filozofije interpretacije sastojka u vremenu i prostoru. Njegovi špageti s maslacem i suhim pivskim kvascem bili su izloženi u MOMA-i u San Franciscu.
Hélène Darroze

Jeanne d’Arc francuske kuhinje, jedna od najvažnijih francuskih chefica svih vremena. Podrijetlom iz Mont-de-Marsana u jugozapadnoj Francuskoj, Hélène Darroze predstavlja četvrtu generaciju obitelji ugostitelja i proizvođača armagnaca. Prvi restoran otvorila je u Parizu s 32 godine, a 2015. proglašena je najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Danas ima tri Michelinove zvjezdice u The Connaughtu u Londonu i dvije u Marsan par Hélène Darroze u Parizu. Učila je kod Alaina Ducassea, prvo u uredima restorana Louis XV u Monaku, zatim u kuhinji. Vratila se u obiteljski restoran i sačuvala njihovu Michelinovu zvjezdicu a onda otišla u Pariz nizati vlastite, ali Darroze igra i važnu ulogu u borbi protiv rodne diskriminacije u restoranskom biznisu.
Vicky Lau

Jedna od najutjecajnijih azijskih chefica. Nakon diplome na Sveučilištu New York, Vicky Lau krenula je na neobičan put prema današnjem statusu kraljice francusko-kineske kuhinje u Hong Kongu. Prvo je radila kao grafička dizajnerica. Zbog strasti prema kuhanju pohađala je tečajeve Le Cordon Bleu u Bangkoku a zatim počela raditi u Cépageu, hongkonškom restoranu s Michelinovom zvjezdicom pod komandom chefa Sebastiena Lepinoya. Godine 2012. otvorila je Tate Dining Room, poznat po jedinstvenoj fuziji francuske i azijske kuhinje i “jestivim pričama”, elaboriranim menijima i prezentacijama. Tate Dining Room ima dvije Michelinove zvjezdice, a Lau je 2015. proglađena najboljom azijskom cheficom u izboru World’s 50 Best Restaurants, a Best Chef Awards su je proglasili vizionarkom godine 2021.
Julien Royer

Chef i suvlasnik singapurskog Odette, jednog od najfascinantnijih restorana na svijetu. Rođeni Francuz, Royer je učenik velikog Michela Brasa. Pažnju profesionalne javnosti privukao je još u Francuskoj, a s Odette je razinu ugostiteljstva i sofisticiranosti kuhanja podigao na ultimativnu razinu (restoran je nazvao po svojoj baki, koja ga je naučila kuhati). Odette od 2019. ima tri Michelinove zvjezdice i osmi je na listi World’s 50 Best Restaurants.
Nancy Silverton

Nancy Silverton je američka chefica, vlasnica Osterie Mozza (jedna Michelinova zvjezdica) i Pizzerie Mozza u Los Angelesu, uz još par restorana i bistroa u Meksiku, Londonu i Singapuru. Dobitnica je James Beard Outstanding Chef, najprestižnije nagrade koju dodjeljuje ta američka fondacija. Nancy Silverton puno je više od chefice, ona je autorica knjiga, aktivistica i važan akter društvenih promjena u Americi. Netflix joj je posvetio epizodu u serijalu Chef’s Table 2017.
Eneko Atxa

Slavni baskijski chef, nasljednik povijesne generacije chefova koji su etablirali baskijsku kuhinju u svijetu.Atxa je učenik dvojice giganata, Martina Berasateguija i Victora Arguinzoniza (Asador Etxebarri), a u njegovoj se današnjo estetici vidi snažan utjecaj perioda koji je odradio u restoranu Kukinoi u Kyotu (tri Michelinove zvjezdice) kod chefa Yoshihira Murate. Atxa je svoj restoran Azurmendi otvorio 2005. godine u predgrađu Bilbaa, i još ga danas vodi kao restoran, eksperimentalni vrt i biološki laboratorij. Kod Eneka Atxe priroda je informator, inspirator, kontekst, tema i podtekst svega što kuha. Cijeli Azurmendi je prostor u koji divlja priroda prodire kroz sve otvore. Njegova su jela estetizirana do krajnosti ali moćna, konkretna i filozofska u okusima. Zadnjih godina sve se više posvećuje edukaciji i istraživanju bioraznolikosti.
Naslovna fotografija/Fine Dining Lovers