Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

OBJAVLJEN ŽIRI Najboljeg mladog chefa na svijetu birat će Pía León, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Julien Royer, Nancy Silverton i Eneko Atxa

spyc-ziri-2023

S.Pellegrino Young Chef Academy najjače je svjetsko natjecanje chefova do 30 godina. Sjajno producirani događaj finale tradicionalno organizira u Milanu, pod paskom najboljih i najcjenjenijih chefova na svijetu. Tijekom izlučnih natjecanja i u velikom finalu, mlade chefove iz cijelog svijeta ove će godine voditi i ocjenjivati zaista impresivan žiri. Ovih dana objavljena su imena chefova koji će izabrati najboljeg mladog kuhara na svijetu za 2023. godinu. Evo njihovih kratkih biografija

Pia Leon

pia-leon

Peruanska chefica, suvlasnica revolucionarnog Centrala u Limi, Mila u Andama (sa suprugom Virgiliom Martinezom) i chefica restorana Kjolle. Proglašena najboljom cheficom na svijetu za 2021. u izboru World’s 50 Best Restaurants. Pia Leon poznata je po istraživanjima bioraznolikosti Perua, globalnoj afirmaciji afirmacije peruanske kuhinje i tradicije i projektu Mater Iniciativa. León je završila Le Cordon Bleu u Limi, a posao je učila u brigadama Astrid y Gastóna u Limi i El Celler de Can Roca u Gironi. U Central je došla 2009. kad ga je Martinez tek otvorio. S Martinezom je stavila Peru na svjetsku kartu suvremene gastronomije a u Kjolleu istražuje drugačiji radikalni koncept potpuno fokusiran na prirodu namirnica. 

Ricardo Camanini

ricardo-camanini

Veliki chef iz Bergama, Camanini je chef restorana Lido 84 na jezeru Garda, koji je otvorio 2014. s bratom Giancarlom. Lido 84 sigurno je jedan od pet najcjenjenijih talijanskih restorana, 15. na listi  World’s 50 Best Restaurants. Camanini je učio u restoranu s tri zvjezdice talijanske kuharske legende Gualtiera Marchesija, kod Raymonda Blanca, Jeana Louisea Nomicosa i Alaina Ducassea.   Camanini je izmislio posve novu vrhunsku kuhinju, ali uvijek na temeljima Gualtierijeve filozofije interpretacije sastojka u vremenu i prostoru. Njegovi  špageti s maslacem i suhim pivskim kvascem bili su izloženi u MOMA-i u San Franciscu. 

Hélène Darroze

helene-darroze-barbie

Jeanne d’Arc francuske kuhinje, jedna od najvažnijih francuskih chefica svih vremena. Podrijetlom iz Mont-de-Marsana u jugozapadnoj Francuskoj, Hélène Darroze predstavlja četvrtu generaciju obitelji ugostitelja i proizvođača armagnaca. Prvi restoran otvorila je u Parizu s 32 godine, a 2015. proglašena je najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Danas ima tri Michelinove zvjezdice u The Connaughtu u Londonu i dvije u Marsan par Hélène Darroze u Parizu. Učila je kod Alaina Ducassea, prvo u uredima restorana Louis XV u Monaku, zatim u kuhinji. Vratila se u obiteljski restoran i sačuvala njihovu Michelinovu zvjezdicu a onda otišla u Pariz nizati vlastite, ali Darroze igra i važnu ulogu u borbi protiv rodne diskriminacije u restoranskom biznisu.  

Vicky Lau

vicky-lau

Jedna od najutjecajnijih azijskih chefica. Nakon diplome na Sveučilištu New York, Vicky Lau krenula je na neobičan put prema današnjem statusu kraljice francusko-kineske kuhinje u Hong Kongu. Prvo je radila kao grafička dizajnerica. Zbog strasti prema kuhanju pohađala je tečajeve Le Cordon Bleu u Bangkoku a zatim počela raditi u  Cépageu, hongkonškom restoranu s Michelinovom zvjezdicom pod komandom chefa Sebastiena Lepinoya. Godine 2012. otvorila je Tate Dining Room, poznat po jedinstvenoj fuziji francuske i azijske kuhinje i “jestivim pričama”, elaboriranim menijima i prezentacijama. Tate Dining Room ima dvije Michelinove zvjezdice, a Lau je 2015. proglađena najboljom azijskom cheficom u izboru World’s 50 Best Restaurants, a Best Chef Awards su je proglasili vizionarkom godine 2021. 

Julien Royer

julien-royer

Chef i suvlasnik singapurskog Odette, jednog od najfascinantnijih restorana na svijetu. Rođeni Francuz, Royer je učenik velikog Michela Brasa. Pažnju profesionalne javnosti privukao je još u Francuskoj, a s Odette je razinu ugostiteljstva i sofisticiranosti kuhanja podigao na ultimativnu razinu (restoran je nazvao po svojoj baki, koja ga je naučila kuhati). Odette od 2019. ima tri Michelinove zvjezdice i osmi je na listi World’s 50 Best Restaurants.

Nancy Silverton

nancy-silverton

Nancy Silverton je američka chefica, vlasnica Osterie Mozza (jedna Michelinova zvjezdica) i Pizzerie Mozza u Los Angelesu, uz još par restorana i bistroa u Meksiku, Londonu i Singapuru. Dobitnica je James Beard Outstanding Chef, najprestižnije nagrade koju dodjeljuje ta američka fondacija. Nancy Silverton puno je više od chefice, ona je autorica knjiga, aktivistica i važan akter društvenih promjena u Americi. Netflix joj je posvetio epizodu u serijalu Chef’s Table 2017. 

Eneko Atxa

eneko-atxa

Slavni baskijski chef, nasljednik povijesne generacije chefova koji su etablirali baskijsku kuhinju u svijetu.Atxa je učenik dvojice giganata, Martina Berasateguija i Victora Arguinzoniza (Asador Etxebarri), a u njegovoj se današnjo estetici vidi snažan utjecaj perioda koji je odradio u restoranu Kukinoi u Kyotu (tri Michelinove zvjezdice) kod chefa Yoshihira Murate. Atxa je svoj restoran Azurmendi otvorio 2005. godine u predgrađu Bilbaa, i još ga danas vodi kao restoran, eksperimentalni vrt i biološki laboratorij. Kod Eneka Atxe priroda je informator, inspirator, kontekst, tema i podtekst svega što kuha. Cijeli Azurmendi je prostor u koji divlja priroda prodire kroz sve otvore. Njegova su jela estetizirana do krajnosti ali moćna, konkretna i filozofska u okusima. Zadnjih godina sve se više posvećuje edukaciji i istraživanju bioraznolikosti.

Naslovna fotografija/Fine Dining Lovers

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

OBJAVLJEN ŽIRI Najboljeg mladog chefa na svijetu birat će Pía León, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Julien Royer, Nancy Silverton i Eneko Atxa

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min