Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OPLJAČKAN GERHARD KRACHER Slavnom austrijskom vinaru i distributeru ukrali 600 boca prestižnih bordeauxa i kalifornijskih vina

kracher

Kraj 2022. godine obilježile su dvije velike pljačke vina u Austriji i Norveškoj. Iz skladišta slavnog austrijskog vinara Gerharda Krachera, koji je i veliki distributer vina, ukradeno je 600 do 700 boca prestižnih bordeauxa i kalifornijskih vina, a iz restorana Park 29 u Oslu 190 tisuća eura vrijednih vina uključujući Romanée-Conti.

Kracher Fine Wine prije nekoliko smo godina posjetili u Ilmitzu, za vrijeme njegove godišnje izložbe vina. To idilično mirno mjesto toliko je civilizirano da ljudi ispred kuća ostavljaju voće za prodaju s kutijama za ubacivanje novca i nitko ne vara ni za cent. Ovako drska pljačka najpoznatijeg stanovnika Ilmitza zasigurno je uznemirila cijeli kraj.

U Illmitzu smo bili na čuvenom Kracherovu danu velikih svjetskih vinarija

Gerhard Kracher i Aldo Sohm

“(Lopovi) su točno znali što traže,” rekao je Kracher za Decanter, “Neka od ukradenih vina su nezamjenjiva.” Wein.Plus je objavio listu vina ukradenih iz Kracherove trgovine, koja uključuje vrhunske berbe Chateaux Latoura i Chateau Rothschilda, Inglenook Rubicone i Harlan Estate, vjerojatno najskuplja kalifornijska vina nakon Screaming Eaglea. U Austriji je lani opljačkano nekoliko distributera vina. 

U Norveškoj je ukradeno oko 264 boca vina iz restorana Park 29 u Oslu, poznatog po impresivnoj vinskoj listi, posebno listi šampanjaca. Među njima su Romanée-Conti, nekoliko etiketa vrhunskog Barola i vina iz Côte-Rôtie, rekao je suvlasnik Parka 29, Fridtjof Bade. Osiguravatelj restorana još procjenjuje vrijednost ukradenih vina, pretpostavlja se da je riječ o 190 tisuća eura. Bade kaže da su lopovi krali vrlo ciljano. “Uvjeren sam da su barem pogledali našu vinsku kartu prije nego što su ušli,” rekao je, “Bili su tako profesionalni. Izgledalo je kao da netko nije bio u podrumu.” I iz Parka 29 ukradena su vina koja se više ne mogu nabaviti. 

Kracher i Bade pojačali su sigurnosne mjere, upozorili su uvoznike na serijske brojeve boca, ali ne očekuju da će ukradena vina više ikad vidjeti. Ukradene će boce vjerojatno završiti na crnom sekundarnom tržištu i u privatnim kolekcijama. Malo prije pljački u Ilmitzu i Oslu, iz madridskog Michelinova restorana coque ukradene su 132 boce vrhunskih vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.