Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi skandal tipa koji je uspio upropastiti McDonald’s u centru Sarajeva. U drugom McDonald’su 11 godina nije platio vodu 

ihtijarevic-g

McDonald’s je oko Nove godine objavio objavio da se povlači iz Bosne i Hercegovine. Od 1. siječnja počeli su zatvarati  svih pet restorana koje McDonald’s ima u Sarajevu i Mostaru. Bosna i Hercegovina je treća država nakon Rusije i Bjelorusije iz koje se McDonald’s lani povukao. Samo što u BiH razlog nije bio ruski napad na Ukrajinu.

Razlog je bosanski tajkun Haris Ihtijarević, lokalni vlasnik McDonald’sove franšize. Njegovi problemi s McDonald’som počeli su kad je izgubio sudski spor protiv Raiffeisen banke, koja ga je tužila zbog neplaćanja najma za McDonald’sov lokal u centru Sarajeva. Na sudu je utvrđeno da Ihtijarevićeva tvrtka Gliee 581g godinama nije plaćala prostor, dugovi su narasli na više od 500 tisuća eura, pa je po nalogu suda McDonald’s morao iseliti iz prostora. Ihtijarević se na sudu branio visokim troškovima, no utvrđeno je da je na McDonald’su zarađivao više od osam milijuna eura godišnje, sa čistim profitom većim od milijun eura.

Kad je McDonald’s doznao za suđenje odlučio je provjeriti kako Ihtijarević ispunjava obveze iz franšiznog ugovora. Ono što su otkrili izazvalo je odluku o momentalnom ukidanju poslovanja u BiH i zatvaranje svih restorana. Ihtijarević, za kojega portal Crna-Hronika.info piše da vodi još jedan unosni biznis, ilegalni parking u centru Sarajeva (navodno je ogradio tri parcele u državnom vlasništvu i pretvorio ih u privatni parking), trošio je novac kako je htio. Do te mjere da je na leasing kupio luksuznog Bentleya koji je plaćao McDonald’s, a reklamne billboarde na udarnim pozicijama koje je također plaćao McDonald’s za izborne je kampanje davao lokalnim političarima (više o Ihtijarevićevoj mutnoj prošlosti možete pročitati OVDJE). Licenca mu je oduzeta zbog sramoćenja McDonald’sovog brenda.

No, problemi za Ihtijarevića i McDonald’s tu nisu prestali. Kako piše portal Raport, drugi McDonald’sov restoran pod Ihtijarevićevom kontrolom, smješten u sarajevskoj ulici Dežmala bijedića, nikad nije dobio račun za vodu. Nije poznato je li restoran uopće bio priključen na vodovodnu mrežu ili je u pitanju nešto drugo. Navodno je javnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija već stigla prijava, a Raportu su potvrdili da su otvorili istragu. McDonald’s u ulici Džemala Bijedića bio je prvi drive-in McDonald’s u BiH i radio je jedanaest godina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.