Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Neobično je i neprofesionalno što hrvatski restorani ne znaju posluživati sir: primjer iz zagrebačke Korčule

sirevi-hoteli

Obožavamo sir. Kad nas poslije ručka pitaju za desert, redovito naručujemo sir. Pa smo i danas u zagrebačkoj Korčuli poslije izvrsnih gavuna naručili paški sir OPG a Emil Oštarić. Sir je odličan, jedan od najboljih u Hrvatskoj. Nažalost, Korčula ga posve pogrešno servira.

Dobili smo daskicu s deset do dvanaest kriški sira, petnaestak maslina, nešto rikule, kapara i rajčica. Ukratko, dobili smo cijeli obrok, koji je morao imati barem 500 kalorija (tvrdi ovčji sirevi sadrže 400 do 500 kakorija na 100 grama, zavisno o stupnju zrelosti). Dakle, više od glavnog jela.

Sir nije glavno jelo i ne smije ga se posluživsti kao glavno jelo. Ne razumijemo kako hrvatski chefovi i restoranski menadžeri nisu došli do tog jednostsvnog zaključka. U ozbiljnim europskim restoranima gosti dobivaju tri do pet feta različitih sireva, najčešće s atraktivnih kolica za sir. Ne moramo, naravno, ići toliko daleko da tražimo uvođenje cheese trolleya.

Zadržimo se na tri do pet kriški, točno dvostruko manje nego što smo danas dobili u Korčuli. Sve više od tri do pet kriški naprosto je previše za završetak ručka a pogotovo večere. Da ne govorimo o stvaranju predinfarktnih uvjeta, kad odjednom pojedete tako mnogo mliječne masnoće. Ogromne porcije sireva zaostatak su iz socijalističkog ugostiteljstva, kad se sir, baš kao pršuti, automatski prodavao na 100 grama.

Takve su porcije potpuno neprimjerenr suvremenoj gastronomiji. Korčula, nažalost, nije iznimka. Golema većina hrvatskih restorana i danas poslužuje sir u formatima od 100 grama, što je potpuno besmisleno, skupo, zdravstveno riskantno i stvara puno smeća i šteti stvarnoj afirmaciji vrhunskih hrvatskih sireva.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.