Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorio se Greencajg na Kvatriću, jedan od bezbroj malih dućana koji nisu znali kako preživjeti 

greencajg

U postpandemijskom Zagrebu već barem godinu dana traje epidemija zatvaranja malih dućana s hranom. Samo u zadnjih godinu dana na širem području Kvaternikova trga zatvorilo se desetak malih, susjedskih, često specijaliziranih trgovina.

Najnoviji je primjer Grerncajg na početku Heinzelove, koji se bio fokusirao na zdravu i vegansku hranu. Dosta prije Greencajga zatvorio se Grunt na samoj tržnici Kvatrić, koji je imao odličan izbor piva a povremrmo je držao čak i Kumparičkine sireve. Negdje u međuvremenu zatvorila se jedna simpatična voćarna na Petrovoj, iznad Domjanićeve ulice, koja se ponosila prvim vrgoračkim jagodama. A trgovina u Maksimirskoj, blizu restorana Catering Kvatrić, prenamjenjuje se svakih nekoliko mjeseci s jednako neuspješnim rezultatima.

Tajna neuspjeha malih dućana sasvim je transparentna. Oni su premali, da bi od dobavljača dobivali povoljne cijene. Ako se pojedini mali dućan u razumnom roku ne uspije pretvoriti u kakakv takav lanac, kao Mrkvica, on skoro nužno propada, osobito u inflacijskim uvjetima, jer mora biti bitno skuplji od supermarketa. To je jedan plus jedan. Iznimaka je vrlo malo. Stoga mikro poduzetnici ne bi trebali otvarati trgovine, bez održivog plana širenja biznisa, koji će im omogućiti niže nabavne cijene. Ili bez posebnih usluga, kakve pruža jedna obiteljska voćarna u Maksimirskoj , smještena blizi križanja s Mašićevom. Ta je voćarna mnogo skuplja od supermarketa i tržnica, ali uvijek drži besprijekorno svježe voće i povrće, koje dnevno dostavlja svojim stalnim kupcima. Radi se o maloj trgovini s jednako efikasnom dostavnom službom kao Konzum Klik, samo bez ograničenja najniže cijene narudžbe. Voćarna u Maksimirskoj ne samo da nije propala, nego se prije par mjeseci preselila u dvostruko veći prostor u kojem odlično radi. No, ako nemate stvarno najbolju moguću robu i ako niste osmislili katalog dodatnih usluga, vaš će šarmantni mali dućan vjerojatno propasti. Kao što se dogodilo Greencajgu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.