Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVATSKI VODIČ ZA SCHENGENSKU SLOVENIJU 12 najboljih restorana od Bregane do Ljubljane

Budući da više ne moramo čekati na graničnim prijelazima i ovisiti o dobroj volji hrvatskih ili slovenskih pograničnih policajaca, logično je da Slovenija Hrvatima postaje lako dostupno, dragocjeno gastronomsko igralište. Tu prije svega mislimo na prostor od Bregane do Ljubljane,koji se sada,zapravo, pretvara u atraktivnu konurbaciju kojom se možemo provesti za manje od sat i pol. Evo stoga našeg izbora 13 restorana od bivših graničnih prijelaza do slovenskog glavnog grada,koje možemo srdačno preporučiti.

1. Ošterija Debeluh, Brežice

Fine dining lokal vrhunskog chefa Jure Tomiča već je više od petnaest godina jedan od uvjetno rečeno, najomiljenijih zagrebačkih restorana, a sada, definitivno, spada među Zagrepčanima najbliže dostupne restorane visoke lokalne kuhinje. Prošlog ljeta najsnažniji su nam dojam ostavili ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od mlijeka u kojem se kuhala janjetina. Zbog tog bi jela vrijedilo voziti mnogo dulje, a ne pola sata, koliko je sada potrebno od Zagreba do Brežica. Vinska karta bogata je, kompetentna i jedna od općenito najboljih na širem zagrebačkom području.

2. Grad Otočec, Otočec na Krki

U restoran dvorca Otočec ide se, prije svega zbog jedinstvenog ambijenta, definiranog zelenom rijekom i lijepim, prastarim zidovima i kulama hotela koji je član prestižne udruge Relais & Chateaux. Hrana je skoro tipično hotelska; umjereno luksuzna, precizno pripremljena i ne odveć maštovita, ali ugođaj definitivno vrijedi posjeta.

3. Hiša Fink, Novo Mesto 

hisa-fink-sala

U Hiši Fink, koja se također naslanja na prelijepe boje Krke, preklani smo pojeli jedan od boljih Wellingtona. Finkov je Wellington bio punjen jelenom, polusirov,s puno tamnog, moćnog okusa divljači, i serviran s velikim kriškama svježih vrganja s roštilja.  S ribljeg se menija sjećamo vrlo dobrih škampa u kremi od limete i naranče. Chef i vlasnik Damjan Fink, koji je svojedobno kuhao kod Ane Roš, pasionirani je tunolovac.

4. Gostilna Repovž, Šentjanž

Repovž je dugogodišnji favorit zagrebačke publike koja zna. Noelov suvlasnik, sommelier Ivan Jug, nedjeljom se svojedobno redovito hranio u Repovžu. Repovž je dobar primjer rustikalne, seljačke kuhinje provučene kroz filtere suvremenih znanja o gastronomiji. Lani su nam u Repovžu, među ostalim, servirali putrastu teletinu,u nekoliko različitih termičkih obrada, janjeće ćevape, i zeca s kremastom palentom. Cijene su niske, a vinska karta uključuje butelje kultnog Acija Urbajsa.

5. Gostišče Grič, Horjul

Progresivni chef Luka Košir jedan je od šampiona foraginga na ovim prostorima. Gostišče Grič predstavlja trijumf ekološkog i mikrolokalnog pristupa gastronomiji.Prošle smo godine, među ostalim, uživali u pačjem jaju s maslačkom, slaninom i mladim krumpirom i pastrvi poširanoj j u maslacu, s umakom od kopriva. Grič ima vlastitu ekološku farmu pataka, pa su patke jedan od najvažnijih sastojaka Koširevih menija.

6. JB, Ljubljana

JB je prvi slovenski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best. JB se nalazi su centru Ljubljane, u prekrasnoj zgradi koju je projektirao Jože Plečnik, vjerojatno najvažniji slovenski arhitekt. Stoga nije neobično što JB ima uvjerljivo najljepšu blagovaonicu u Ljubljani. Janez Bratovž, nestor visoke slovenske kuhinje, u izvrsnoj je formi. Njegovo je kuhanje zadnjih godina plemenito hedonističko i iznimno precizno. Debeli teleći kotlet bastiran maslacem vjerojatno je jedan od najfinijih komada teletine koji smo ikad igdje probali.

7. Atelje, Ljubljana, Michelinova zvjezdica

Chef Jorg Zupan bavi se strogom progresivnom kuhinjom, s katkad pomalo neobičnim sastojcima;jednom smo u Atelju naišli na prah od jelenova penisa. Zupanova jela mogu se sastojati od vrlo mnogo elemenata, poput žumanjka mariniranog u misu, i sojinom umaku, s bobom, graškom, sokom od šparoga i pilećom kožom.bJoš je bolji dojam ostavila cikla u tekućem dušiku s gusjim jetrima, espumom od svježeg sira i granolom od lješnjaka.

8. Strelec, Ljubljana, Michelinova zvjezdica

strelec-g

Strelec chefa Igora Jagodica nalazi se u kuli Ljubljanskog Grada;iz restorana se vidi cijela Ljubljana i moćne slovenske planine. Chef Jagodic bavi se elegantnim fine diningom. Gosti mogu birati između tri degustacijska menija,s. pet, sedam i devet sljedova, no sedmoljedni meni koji smo naručili narastao je, zbog pozdrava iz kuhinje, na desetak jela, . Sladoled od foie gras s marmeladom od luka i višnjom primjer je izvrsnog amuse bouchea. Do danas pamtimo o i gnude sa skutom, lukom i ljutikom, u umaku od sira i piva,kao i file srne u umaku od larda s dvije forme cikle.

9. TaBar, Ljubljana

Ta Bar je jedan od prvih restorana s ovih prostora, koji je na temelju ideje bazičnih tapasa i pintxosa uspio stvoriti autentičnu gastronomsku atrakciju. Chef Jakob Pintar u Ta Baru se zapravo bavi elaboriranom, vrlo ozbiljnom kuhinjom,u formatima naizgled nepretencioznih snackova. Tagliatta od srne s jagodama i miso majonezom, i odležani jadranski gof s komoračem, upravo su spektakularni. Cijene su prilično niske, oko desetak eura ili manje po tanjuru, a izbor slovenskih vina uzbudljiv i sveobuhvatan.

10. Gostilna Krpan, Ljubljana

Krpan je starinski, kvartovski riblji restoran u čijem smo lijepom vrtu prošlog ljeta uživali u sjajnim francuskim kamenicama, još boljim, vrlo svježim kvarnerskim škampima, odličnom rombu i divljem brancinu, i zrelom, slatkom ljetnom povrću. Krpan drži skoro sva vina iz portfolija Marjana Simčiča.

11. Pop’s Pizza, Ljubljana

pops-piza

Pop’s Pizza trenutno se nalazi na 43 mjestu liste 50 najboljih svjetskih pizzerija izvan Italije. Pop’s Pizzu otvorio Sebastijan Raspopović, sin Svetozara Raspopovića, legendarnog ljubljanskog ugostitelja koji su prije četvrt stoljeća pokrenuo As, jedan od prvih slovenskih fine dining restorana. Pop’s pizza peče dobre napoletane s prozračnim rubovima, tankom sredinom i tipičnim talijanskim sastojcima:mozzarella di buffala, fior di latte, panceta iz Friulija, ricotta, pecorino….

12. Verace, Ljubljana

verace-pizza

Verace je prva slovenska pizzerija, koja se kvalificirala među 50 najboljih europskih pizzerija izvan Italije. Sada zauzima 35 mjesto. Uz uobičajene napoletane, Verace peče veganske pizze,kao i pizze fritte. Kuhinja ponekad koristi manje uobičajene sastojke,poput salame od jelena. Pizze su izvrsne, mirisne, s tijestom koje ostavlja osjećaj lakoće, što većini pizzerija nikako ne uspijeva. Cijene su pristupačne ; jako veliku pizzu i Bevog lani smo platili 14 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.