Jučer smo u Nomu u Teslinoj popili butelju Mihaljeve single vineyard graševine Mačovo brdo. Ovo raskošno, botritizirano suho vino, jako se dobro složilo i sa zaista odličnim nigirijem s torom (uz nigiri Nomu riba svježi wasabi).
Mačovo brdo dobro se pije i uz crni “bakalar” glaziran misom. Prije otprilike godinu dana, Tvrtko Šakota je u Navu, udaljenom stotinjak metara od Nomua, također točio Mihaljevo Mačovo Brdo. Bila je to, uz Enjingijeva vina, jedina graševina koju je Nav držao. Bilo bi zgodno da obnove zalihe.
A samo pedesetak metara od Nomua, japanski washoku bistro Arigato na čaše toči Mihaljevu standardnu Graševinu. Mihaljeve su graševine, dakle, napokon ušle u ozbiljne restorane u najstrožem centru Zagreba (moramo priznati da nas čudi što ih još nismo vidjeli u Vinodolu i Korčuli).
Riječ je o malom trijumfu kutjevačkog vinara entuzijasta koji nesporno proizvodi najoriginalnije graševine u Hrvatskoj. Branko Mihalj, podsjetimo, bere vrlo kasno, krajem listopada ili u studenom, trudi se dobiti što više botritisa na grožđu i koristi isključivo prirodne kvasce. Što sve rezultira jedinstvenim vinima, koja pokazuju stvarni potencijal najvažnije hrvatske kontinentalne sorte.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.