Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNA PREKRETNICA Kakaovac se sada uzgaja u Europi. U Andaluziji je završila prva berba

kakao-andaluzija

Četiri godine istraživanja trebalo je znanstvenicima da uzgoje prvi europski usjev kakaovca. Prva berba, ukupno 70 kilograma, završila je u Malagi u Španjolskoj i kakaovac je poslan u jednu andaluzijsku tvornicu specijaliziranu za proizvodnju čokolade koja će nakon analiza odlučiti kako će koristiti prvi kakao proizveden od europskog kakaovca.

Prvi europski kakaovac uzgojili su stručnjaci Vrhovnog odbora za znanstvena istraživanja (CSIS) sa Sveučilišta u Malagi, pod vodstvom Iñaki Hormaza, Riječ je o važnoj prekretnici na sve kompliciranijem tržištu kakaa i čokolade, od desetkovanih usjeva u najvećem proizvođaču Obali Bjelokosti do nedavne EU zabrane uvoza kakaa od proizvođača koje se povezuje s uništavanjem šuma. 

Kao što znamo, ili smo vjerovali dosad, kakaovac uspijeva isključivo u tropskom pojasu. Da bi uspio u umjerenoj mediteranskoj klimi, trebalo je razviti strategiju za kontrolu temperature. Rješenje je u ovom slučaju vrlo jednostavno – uzgoj u stakleniku. Drugi problem povezan s prirodnim ograničenjima bilo je oprašivanje. Taj su zadatak u Španjolskoj povjerili raznim vrstama tropskih kukaca a dobar dio oprašivanja obavljen je ručno kako bi osigurali veću vjerojatnost cvata a s njim i plodova. Trenutno u Malagi pripremaju testiranje europskih kukaca kako bi eventualno odabrali one pogodne za prirodno oprašivanje kakaovca.  

U prvoj fazi projekta istraživači su koristli dvije vrste staklenika: grijani, u kojem temperatura nikad ne pada ispod 15 stupnjeva, i drugi bez grijanja, ali opremljen toplinskim dekama i automatiziranim protokolima ventilacije koje su omogućili da se toplina održi u hladnijim noćnim sastima.  Kakaovac je pokazao da mu bolje odgovara prvi staklenik, ali plodove su dobili u oba. Znanstvenici kažu da je druga vrsta staklenika puno jeftinija za proizvodnju, pa će pokušati prilagoditi sistem. Razvoj europske proizvodnje kakaovca iz temelja bi promijenio odnose na globalnom tržištu kakaa. Zasad se radi o vrlo malim količinama, ali kad pogledamo kako se situacija s klimom, prvenstveno sušama, razvija u tropskom pojasu, čini se da znanstvenici imaju razloga investirati vrijeme i novac u proizvodnju na europskom kontinentu.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.