Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najjeftiniji restoran u Hrvatskoj? Onaj u Saboru: zastupnici juhu, glavno jelo, salatu i desert plaćaju oko šest eura

sabor

HINA je jučer objavila zanimljiv tekst o cijenama u restoranu Sabora Republike Hrvatske. Poslije uvođenja eura, cijene u saborskom restoranu skočile su za točno 0,46 posto. No, od tog je zastrašujućeg postotka mnogo važnije što se javnost mogla podsjetiti na rang cijena hrane u saborskom restoranu. Narodni zastupnici, s prosječnom plaćom većom od 2000 eura, glavna jela poput bečkog odreska, plaćaju neznatno manje od četiri eura, dok juhe, salate i deserti koštaju manje od eura.

Što znači, izračunala je HINA, da saborski zastupnici kompletan troslijedni ručak plaćaju oko 46 kuna, ili šest eura. Sendviči koštaju oko euro i pol, a kava pola eura. Saborski je restoran, očigledno, najjeftiniji u Zagrebu, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Zanimljivo je da saborski zaposlenici imaju pravo na još niže cijene od zastupnika i saborskih izvjestitelja, pa njih troslijedni ručak košta zaista nevjerojatna četiri eura.

U redu, hrana u Saboru oduvijek je bila grozno skuhana, što znamo iz vremena kad smo izvještavali iz Sabora. Međutim, saborski restoran oduvijek je bio poslovno interesantan za zagrebačke prehrambene i ugostiteljske poduzetnike. Jedan of najmračnijih zagrebačkih političko-kriminalnih skandala iz 1991. godine bio je, navodno, potaknut i sukobom oko nabave mesa za saborski restoran. Kako je moguće da saborski zastupnici plaćaju najniže restoranske cijene u Zagrebu, a da svejedno postoje dobavljači i ugostitelji, koji žele raditi sa saborskim restoranom?

Vrlo jednostavno. Saborski je restoran subvencioniran sredstvima poreznih obveznika. Koji u restoranima u gradu plaćaju mnogo više cijene i koji uglavnom imaju bitno niže plaće od saborskih zastupnika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.