Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovačk kafić Dubravka iznajmljuje se za 600 tisuća eura godišnje. I to samo tvrtki koja je u zadnje tri godine ostvarila 10 milijuna eura prometa 

dubravka

Dubravka je jedna od najvećih dubrovačkih kavana. Smještena je na fantastičnoj lokaciji nas Pilama, iznad mora, između zidina i Lovrijenca, nedaleko od zgrade u kojoj se nalazi čuveni restoran Nautika. Dubravka se trenutno sastoji od kafića, slastičarne i suvenirnice. Prije desetak godina ondje je radila i luksuzna parfumerija. Dubravka ima veliku terasu.

Grad Dubrovnik upravo je raspisao natječaj za najam Dubravke u idućih pet godina. Uvjeti natječaja zvuče dvostruko brutalno.  Prvo, Grad za Dubravku traži iznos od 50 tisuća eura mjesečno (40 tisuća plus PDV), što iznosi 600 tisuća eura godišnje. Drugo, Grad je odlučio da se na natječaj mogu javiti samo tvrtke ili fizičke osobe, koje su u zadnje tri godine baveći se ugostiteljstvom ostvarile promet od najmanje deset milijuna eura.

S obzirom na činjenicu da su Dubrovniku dvije od tri protekle sezone više manje propale zbog pandemije, prilično je jasno da je natječaj dizajniran, da ne kažemo namješten za jednu, najviše dvije ili tri tvrtke dovoljno velike da i u pandemijskim uvjetima ostvare takav promet.

No, najvažnija je poanta: ako se, dakle, nekome isplati plaćati 600 tisuća eura godišnje za šest do sedam mjeseci rada, koliko se u Dubrovniku radi, jasno je da se u dubrovačkom turizmu okreće zaista ogroman novac, nevjerojatan za skoro sve druge hrvatske destinacije.

Dubravku je svojedobno vodio legendarni Mato Đurović, dugogodišnji vlasnik Nautike. Prije desetak godina, kad je turista bilo bitno manje nego 2019. ili lani, gospodin Đurović pohvalio nam se da je Dubravka u samo jednom danu izdala oko pet tisuća računa. Stoga 600 tisuća eura za godišnju najamninu zapravo nije previše.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.