Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj vikend održava se WineOS, najveći i najvažniji slavonski vinski festival

wine-os

U petak i subotu 13. i 14. siječnja u Osijeku, u sportskoj dvorani Gradski vrt, održat će se WineOS, iznimno značajan vinski festival, koji i ove godine donosi niz uzbudljivih i vrijednih radionica. 

WineOS, kojeg je pokrenula osječka udruga Dekanter, prije više godina stavio je Osijek na kartu važnih hrvatskih i regionalnih vinskih festivalskih središta.

Po razini organizacije i posjeta WineOS iz 2020. mogao se primjerice uspoređivati s Vinistrom. Po opuštenoj atmosferi i odličnim uvjetima za izlaganje vina pomalo je asocirao na vinsku izložbu u Laubi. Ovogodišnji WineOS organizira se u suradnji s udrugom Graševina Croatica, što je pametno i logično.

Radionice počinju već u četvrtak, i to retrospektivom Belja koja seže sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i s vertikalom crnih vina Atile Gerea, vjerojatno najznačajnijeg vinara iz Villanya.

Između Belja i Gerea ugledni sommelier Klaudio Jurčić predstavit će vina koja je dizajnirao u suradnji s nekoliko poznatih hrvatskih vinarija.

U petak u 13 sati Gianfranco Kozlović održava radionicu pod naslovom Sve Kozlovićeve malvazije, koja je posebno važna i zato što prije tri godine na osječkom festivalu gotovo da nije bilo istarskih vinara. Zatim nastupa još jedan, Istranin, Bruno Trapan sa Uroborosom, pa vojvođanska vinarija Omnibus Lector, i braća Gašpar iz Vrgorca; Gašpari, među ostalim sudjeluju u proizvodnji glasovitog vina Jeka, iza kojeg stoji vinski edukator Daniel Čečavac. 

U subotu prvu radionicu, posvećenu pošipu, održava vinarija Grgić. Pelješka ekspozitura čuvenog Mikea Grgića prije četvrt je stoljeća dugoročno redefinirala pošipove stilske značajke. Slijede Josip Galić s Morskim egom, pa Oskar Maurer, nedvojbeno najbolji vojvođanski vinar s linijom kadarki, i hercegovačka vinarija Nuić s trnjacima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.